Над 50 събития в рамките на 2 дни и над

...
Над 50 събития в рамките на 2 дни и над
Коментари Харесай

Само след часове във Варна: Започва Нощта на музеите и галериите, вижте цялата програма за 18 и 19 май

Над 50 събития в границите на 2 дни и над 60 местоположения обгръща третото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите във Варна. Много нови места и пространства се включват с атрактивна стратегия и събития, оповестяват уредниците на самодейността, която постоянно събира доста почитателип на историята, изкуството и културата. 

Всички варненски музеи ще се включат на 19.05 – събота, с друго работно време и вход свободен за визити. След миналогодишния дебют, тази година още веднъж ще се включи екипът на Музея за история на медицината. Две нови музейни сбирки са част от фестивала – Музей наблаготворителността в Карин дом и Музей за история на образованието на зрително затруднените в България. Сред другите музеи с атрактивна стратегия се отличават Музеят за нова история на Варна, Военноморският музей и парк-музей Владислав Варненчик.

През деня в събота за посещаване с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей и Римските терми. За по-активната аудитория интерес ще провокират по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Музея на стъклото в Белослав, които също ще работят гратис денем на 19.05. 

През първия ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложения в разнообразни галерии и пространства. Един от акцентите е креативният план на артистична група Дупини, която гостува в Морско казино. Калоян Илиев – Кокимото ще открие своя концептуална галерия в галерийното пространство на Фотосинтезис. В Арт салона на Радио Варна ще бъде подредена неповторима галерия, отразяваща живота на огромния български артист Кирил Господинов.

Музикалната стратегия тази година включва специфични посетители – група Tapi Project от Индия. Те ще ни пренесат в света на актуалната фолк и уърлд музика в залата на Градската изложба от 20 ч на 19.05, а натурален декор ще бъде изложбата на Пламена Рачева „ По пътя на безконечните знаци на Вселената в Индия ”.

Пак там ще можем да разгледаме няколко изложения и експозиции, подредени особено за Нощта. Едно от новите пространства в града – изложба Тези, чака гастрол на модерни български художници като Генади Гатев, Росев Тошев и Иван Кюранов. В Социалната чайна за среща със своите фенове се готви Радослав Гизгинджиев – известен актуален публицист, режисьор и концептуален актьор.
В различно пространство се трансформира фоайето на банка Сосиете Женерал на площад „ Независимост ”. Там ще бъде показана галерия на тематика „ 70 години летище Варна ”.
Очакват ни прожекции на филми, авангарден театър, арт съоръжения, любопитни сбирки, лятно кино в двора на Френския културен институт, придружено от тематично празненство, както и доста позитивна сила, която ще се разлее по улиците на Варна на 18 и 19 май. Пълната стратегия може да разгледате на: www.varnanight.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР