Над 50 призовки за Васил Божков е изпратила спецпрокуратурата в

...
Над 50 призовки за Васил Божков е изпратила спецпрокуратурата в
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата е пратила над 50 призовки на Божков в Дубай

Над 50 призовки за Васил Божков е изпратила спецпрокуратурата в Дубай. Това сподели пред Сега представителят на спецобвинението Христо Кръстев. Тези призовки са за предявяване на обвиняване - Божков има 20 обвинявания, по 4 каузи, които са му повдигнати, само че не са му предявени. Ако Божков получи и една от призовките, той ще бъде постоянно свикан и това ще отвори опцията делото против него да тръгне и задочно, както се случи с процеса КТБ, по който някогашният банкер Цветан Василев е бил постоянно свикан в Сърбия. Властите в Дубай осведомят прокуратурата, че са получили призовките, само че по-късно няма противоположна връзка за връчването им.

 

Когато някой е постоянно свикан да му бъде предявено обвиняване, само че не се яви без уважителна причина, отпада задължението на прокуратурата да му предяви обвиняването персонално. А това значи, че и процесът против него може да се гледа задочно.

От прокуратурата са безапелационни и че няма по какъв начин да изискат от съда да наложи " задържане под стража " на Божков в негово неявяване. Неотдавна пред Сега юрист Михаил Екимджиев разгласи, че прокуратурата съзнателно не желае такава мярка, защото в случай че съд се е произнесъл по задържането, това би улеснило екстрадицията на Божков. Екимджиев счита, че прокуратурата няма интерес да се случи връщането на хазартния предприемач в България.

 

Спецпрокуратурата обаче се базира на Наказателно-процесуален кодекс, съгласно който делото по първичното задържане на обвинен, се гледа в негово наличие. Кръстев цитира и решението по конституционно дело 12/2021 г.  С него е анулиран текст от Наказателно-процесуален кодекс, който регламентираше, че " при оповестено изключително състояние, военно състояние, злополучие, зараза, други форсмажорни условия или при изразено документално единодушие на обвинения и неговия бранител, обвиненият може да взе участие в делото (по настояването на прокурора за задържане под стража) и посредством видеоконференция, като в тези случаи самоличността му се удостоверява от началника на пандиза или началника на ареста или от избран от тях чиновник ".

 

" Личното явяване на обвинения, чието в началото задържане по несъмнено обвиняване се желае от прокурора, е изключителна гаранция за правото на персоналната му независимост ", се споделя в решението на Конституционен съд. Затова и прокуратурата е безапелационна, че няма по какъв начин да желае задържането под стража на Божков, до момента в който той физически не е в България.

 

Междувременно, след 2 години закъснение и откакто Министерство на вътрешните работи я притисна, образувайки дело по необходимост за изнудване на Божков, Софийската градска прокуратура реши да го разпита като очевидец. Съдебната поръчка с тази молба към този момент отпътува за Дубай. В събота основният прокурор Иван Гешев разяснява: " Най-вероятно ОАЕ няма да отговорят на нашето искане и няма да бъде разпитан и като очевидец ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР