Над 50% от територията на София е зелена, коментира заместник-кметът

...
Над 50% от територията на София е зелена, коментира заместник-кметът
Коментари Харесай

Над 50% от територията на София е зелена

Над 50% от територията на София е зелена, разяснява заместник-кметът по екология на столицата Десислава Билева по време на инспекция на дейностите по поддръжка на зелените площи на бул. " Христо и Евлоги Георгиеви ". Зам.-кметът уточни, че функционалността на тези пространства е доста значима, тъй като климатичните промени към този момент са факт.

Зелената инфраструктура е точно това, което способства да няма стопляне както в градска среда, по този начин и на асфалтовите настилки и тротоари, сподели Билева. 

Билева уточни, че още през 2019 година е направено снимане на градския топлинен остров дружно със Софийския университет. Чрез това проучване са разпознати избрани места и са основани 9 пилотни плана, посредством които да се понижи резултатът на топлинния градски остров, уточни зам.-кметът. Въведохме и новаторските торби, които по метода на капковото напояване обезпечават вода на дърветата, което още веднъж е за понижаване на топлинния остров, изясни Билева и добави, че тези 9 плана, тази година ще бъдат увеличени с още пет. 

Пример за подобен " топлинен остров ", който даде Белева, е при бул. " Царица Йоанна ". Там, където няма растителност, температурата е 38 градуса, а на отсрещния тротоар, където има зелено пространство - 26 градуса, изясни тя. Затова ще създадем изцяло озеленяване на бул. " Царица Йоанна ", което ще бъде в посока изхода на София. По този метод, с помощта на тази съгласуваност, може да се направи и една красива велоалея, добави Билева. 

Предстои ни да облагородим нови зелени пространства на доста места в столицата, сподели заместник-кметът по екология на София Десислава Билева, 

София е освен зелена, само че и цветна, което от своя страна изисква доста и непрекъсната поддръжка, сподели Билева. Зеленото пространство на бул. " Христо и Евлоги Георгиеви " съчетава в себе си както едногодишни, по този начин и многогодишни растения, изясни зам.-кметът. Тя добави, че такова пространство има и при Националния замък на културата.

По думите ѝ следва да бъде направена фигура от цветя, която ще се намира по протежението на бул. " България ". Чрез нея ще се опитаме  да представим най-забележителните градове в България, уточни зам.-кметът. Тя добави, че следва да бъде направено и облагородяване на тунела в регион " Люлин ", както и на Докторската градина. Ще облагородим и пространства на бул. " Черни връх ", както и на ул. " Московска " сред ул. " 11-август " и ул. " Дунав ".

Билева напомни, че Столичната община е част от програмата " Околна среда 2021-2027 ", от която са предоставени 13 благ. лв. по отношение на подобряването на качеството на атмосферния въздух.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР