Над 50% от строителния бранш предвижда цените на имотите да

...
Над 50% от строителния бранш предвижда цените на имотите да
Коментари Харесай

Новите имоти ще продължат да поскъпват, плащанията към строителите закъсняват

Над 50% от строителния отрасъл планува цените на парцелите да нарастнат през идващите три месеца. Това демонстрира регулярното проучване на Националния статистически институт.

Според данни на Национален статистически институт в Пловдив през първото тримесечие на 2022 година новите жилища са поскъпнали с 4,5%, а съществуващите с 2,4% или приблизително повишаване от 3,3% за жилищата. На годишна база, към края на март тази година, парцелите в Пловдив са поскъпнали с 11,5% приблизително, като оскъпяването при новите жилища е 9,7%, а при старите 12,7%.

Статистиката демонстрира, че броят на продажбите в Пловдив през първото тримесечие на новата година понижава с 6%, при новите жилища осъществените покупко-продажби са 23% по-малко, а при старите парцели има повишение на броя на покупко-продажбите с 10%. Стойността на сделките на жилища обаче нарастват с 6%, при съществуващите жилища повишението на цената по покупко-продажбите е 35%, а при новите жилища има понижаване на парите по покупко-продажбите с 18%. Броят на осъществените сделки съгласно Агенцията по вписванията е 3534.

Нагласите у строителите са по-позитивни и приказват за последователно стабилизиране на бранша. През юни съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се повишава, което се дължи на позитивните оценки на строителните бизнесмени за актуалното положение на предприятията.

Високите цени на материалите и техният дефицит не престават да са съществени проблеми на сектора. Според данни за вътрешния пазар у нас, за година е имало повишаване на индустриални цени на дървени материали с 46%, на съществени метали - с 38%, на железни произведения - с 27%, на химически артикули - с 60%. На интернационалните пазари обаче цените на метала към този момент падат и всички сектори се надяват да има постигане от преди шоковото повишаване.

Сред останалите съществени спънки за активността на строителите не престават да бъдат несигурната икономическа среда, която за проблем показват над 60% от мениджърите, както и конкуренцията в сектора. В една на всеки три строителни компании има и кадрови проблеми, свързани с дефицит на работната мощ.

Въпреки проблемите, се чака строителните темпове да се покачат. Строителните бизнесмени плануват по-високи равнища на работливост до края на годината.

През последния месец обаче се регистрира нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащането. Тази отрицателна наклонност идва в миг на съществено повишение на цените на парцелите, като някои от строителите бяха заложили клаузи при покупка на парцели на зелено и надлежно индексираха цените по подписаните контракти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР