Над 50% от хората у нас възприемат отминалите избори като

...
Над 50% от хората у нас възприемат отминалите избори като
Коментари Харесай

„Галъп”: Над 50% от българите смятат проведените местни избори за честни

Над 50% от хората у нас възприемат отминалите избори като по-скоро почтени. Това демонстрират резултатите от експресен телефонен сондаж измежду 806 души, част от самостоятелната стратегия на „ Галъп интернешънъл ", извършен сред 14 и 19 ноември.

Допитването обаче демонстрира, че в София съмнението по отношение на честността на локалния избор е доста по-видимо. В столицата общо 52% от запитаните считат, че изборите са били почтени или по-скоро почтени – против 32%, които считат, че изборите в София са били по-скоро нечестни или напълно нечестни.

Прави усещане обаче, че в София 16% от респондентите не могат да преценяват дали изборите са се провели почтено или не. За всички останали обитаеми места, с изключение на столицата, делът на тези, които не знаят по какъв начин да отговорят, е сред 3% и 5%, т.е. 3-4 пъти по-малък, означават от „ Галъп интернешънъл ".
Снимка: btvnovinite.bg
Изглежда, че жителите на столицата са по-разколебани във връзка с честността на изборите, в сравнение с жителите останалите обитаеми места в страната, заключават от организацията.

В регионалните центрове делът на уверените в честността на изборите е 56%, a делът на тези, които считат, че изборите в тяхната община не са били почтени е 37%.

Жителите на по-малките градове са още по-убедени в честността на изборите. Делът на позитивните отговори във връзка с честността е 58%, а в селата – 55%. В по-малките градове 38% от запитаните считат, че изборите в тяхната община не са били почтени, а в селата този дял е 42%.

31% от респондентите в изследването декларират, че персонално знаят за случай за пласиране на гласове. 67% не знаят за подобен случай, 2% отхвърлят да отговорят. Подобни данни са нормално индиректен знак за размера на продаването на гласове. Това, условно, се равнява на над 1.7 милиона души, пресмятат от „ Галъп интернешънъл”.

В столицата очевидците на продажба на гласове по време на локалните избори са 26% - относително по-малко от тези в останалите регионални градове, където този дял е 33%. Изглежда, че в по-малките обитаеми места продажбата на гласове е по-разпространена.

31% от интервюираните споделят също, че са чували за съответен случай за гласоподаване за избрана партия по насила. 67% отхвърлят, а 2% отхвърлят да отговорят. И в този случай наподобява, че гласуването по-принуда в столицата (28%) е в по-малък мащаб, в сравнение с в останалите регионални центрове (32%), означават от „ Галъп интернешънъл”.

Според резултатите от изследването един глас е коствал приблизително 67 лева Най-често споменаваната сума пък е към 50 лева цена глас.

В по-големите обитаеми места вотът е бил по-скоро свободен и политически, до момента в който в по-малките може би по-зависим, заключават от „ Галъп интернешънъл” във основа на данните на проуването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР