Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет

...
Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет
Коментари Харесай

Децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден: Най-много в TikTok и Snapchat

Над 50% от децата влизат в обществени мрежи най-малко пет пъти дневно, като най-използваните са TikTok, следван от Snapchat и Фейсбук.
25 % са в интернет
пет и повече часа дневно. Това демонстрират резултатите от изследване на Държавната организация за протекция на детето и Черноморска академия за сигурност извършено с 1273 възпитаници в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.

Освен потреблението на обществени мрежи близо 70% от децата са в интернет пространството ежедневно сред един и три часа. Положителна е наклонността на увеличение на учениците, които са осведомени с настройките за дискретност – над 80%, като 38% са научили от родителите си защо се употребяват тези настройки. 62% от децата споделят, че разискват с родителите си по какъв начин да сърфират безвредно, 20% приказват по тематиката единствено с другари.

Проучването демонстрира още, че близо 77% от децата ще се извърнат към родителите си, в случай че се почувстват застрашени или унизени онлайн. 10% ще алармират първо на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето. Близо 12% декларират, че няма да потърсят на никое място помощ и ще се опитат да се оправят сами. На въпрос дали са изпадали в обстановка на дискомфорт в нета, 75% дават отговор, че не са. 14% са били жертви на кибертормоз, като 9% от тях споделят, че този тип тормоз продължава, макар, че са алармирали способените институции. 
Близо 90% от учениците
схващат за тормоз в онлайн пространството публикуването на фотоси и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от интервюираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространение на клюки. Повече от половината деца, взели участие в изследването – 552 са попадали в чат, в който се употребява нецензурна тирада, 493 са били очевидци на жестоко държание онлайн, 230 деца споделят за обиди по отношение на външният им тип.

55% от учениците играят в мрежа с хора, които не познават. 66% са получавали предложения за другарство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи онлайн с тях. Към 21% от децата са отправяни оферти за дарове от непознати. 34% познават хора с подправени профили в обществените мрежи. Същият % интервюирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Почти 100% от децата сърфират през мобилен телефон. Всички са показали, че следват най-много настоящите за тях инфлуенсъри и ютубъри.
Проучването измежду учениците
на територията на община Варна за сигурност в интернет е второто, което Държавната организация за протекция на детето дружно с Черноморска академия за сигурност осъществят. Миналата година такова беше извършено и в София.

Според разбор на Черноморска академия за сигурност, възложен на ДАЗД, сред двете изследвания се регистрира позитивна наклонност и повишаване с 4% на родителите, които се грижат за настройките за дискретност на децата си. Увеличение с 6% се следи и при децата, които декларират подготвеност да приказват с родителите си и да алармират, в случай че има опит да бъдат унизени онлайн. Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз, съпоставяне с данните от преди близо година.

Като една от аргументите за тези цифри Черноморска академия показва в разбора си програмата “Киберзащитници ”, която е с присъединяване на Държавната организация за протекция на детето. Тя е основана да увеличи информираността на обществото за предварителна защита на кибертормоза против деца в мрежата. През актуалната година предстоят изследвания с деца по тематиката за кибертормоза и в други области на страната.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР