Над 50 млн. лв. за година са загубите за бюджета

...
Над 50 млн. лв. за година са загубите за бюджета
Коментари Харесай

НАП: Държавата губи около 50 млн. лв. годишно от недеклариран алкохол

Над 50 млн. лева за година са загубите за бюджета единствено от Данък добавена стойност и налози върху облагата вследствие на продажбата на алкохолни питиета в нарушаване на данъчно-осигурителното законодателство. Това научи кореспондент на Sofia24.bg от пост на приходната организация в обществените мрежи.

Анализът е на Йонко Йотов, основен специалист в дирекция " Управление на риска “ в Национална организация за приходите в подкаст " Алкохолни питиета “ от поредицата " Данъците/Осигуряването, без които не можем “.

По думите му рискът е важен, тъй като се характеризира с висока вреда за бюджета и огромен брой и дял на рисковите лица в сектора. Освен това, относително удобна е и средата на проявяване на риска, защото след освобождението на стоката за ползване на пазара, няма други контролни механизми до крайния консуматор, каквито системи за следене на придвижването и доставките на стоките са въведени да вземем за пример при цигарите, които също са акцизни артикули.

Виното, спиртните питиета и бирата са измежду най-често недекларираните типове действително употребяван алкохол. Най-голяма вреда за фиска обаче се нанася от недекларираната продажба на спиртни питиета заради по-високата стойност на акциза и самата стойност на стоката.

За да понижи размерите на риска, Национална агенция за приходите работи за възстановяване взаимоотношението с способените институции и на публично-частното партньорство. По самодейност на приходната организация са обменени контролно-аналитични данни с Агенция " Митници “ и Изпълнителна организация по лозата и виното и е основана организация за по-тясно взаимоотношение. Предстои запознаване на браншовите организации с резултатите от разбора на риска за по-активно ангажиране на бизнеса с процеса по третирането на риска.

Предвидени са и контролни ограничения като инспекции и проверки, които са ориентирани към по-рисковите лица.

Йонко Йотов изясни, че рискът се демонстрира в ненапълно отчитане на приходите от продажба на алкохол от производители, вносители и търговци. При продажба на алкохол с нелегитимен генезис пък вреди за бюджета се нанасят и от данък, чието администриране е в компетентностите на Агенция " Митници “, уточни той. И добави, че рискът може да докара до появяването и на други данъчно-осигурителни опасности както в този отрасъл, по този начин и в други сектори, чиято активност е обвързвана с алкохола.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР