Над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават

...
Над 50 лекарства за високо кръвно и болно сърце стават
Коментари Харесай

Пациентите ще бъдат принудени да купуват най-евтините лекарства

Над 50 медикаменти за високо кръвно и болно сърце стават безвъзмездни. Така се обезпечава безвъзмездна терапия за пациентите със сърдечни заболявания. 

" Има още много крачки, които да се създадат. Наслушал съм се на доста обещания. Касата ще заплаща най-евтиното лекарство. Ще има едни българи, които съгласно лечението, която употребяват, могат да се възползват от най-евтините медикаменти, но тези, които на които лечението не им разрешава, още веднъж ще си доплащат ", заяви Иван Димитров от Българския пациентски форум в студиото на " България заран ".

Той разяснява и изявлението на премиера Николай Денков, че 600 хиляди българи употребяват медикаментите.

" Не знам министър председателят от кое място има тези данни. Ще има хора, които няма да могат да си разрешат лечението. Хубава е концепцията, въпросът е по какъв начин ще се осъществя. Подобен акт ще разреши повече хора да имат достъп до медикаментите. Голяма част от българите не могат да си разрешат лукса да си купуват изобщо медикаменти ", счита Димитров. 

Трябва да стартира Национална стратегия във връзка с кардиологичните болести, тъй като това, че пациентите имат достъп до медикаменти, не значи, че се лекуват, настоя още представителят на Българския пациентски конгрес.

" Кардиологичните болести са огромен камшик освен в България, в целия свят. Българинът е безпаричен. Нека фармацевтите да почитат лекарите и да не се пробвам да сменят терапиите на пациентите ", апелира той.

Председателят на Българската асоциация по сърдечно съдова образна диагностика доц. доктор Красимира Христова обясни, че става въпрос за избран брой медикаменти - 56 варианти, които покриват една част от болесттите. 

" България е водеща във връзка с сърдечно-съдовата смъртност. Ние не покриваме пациентите със сърдечна непълнота. Като погледнем се получава сума от към 50-60-80 лева на месец, които отиват единствено за медикаменти на сърдечно-съдовата система. Няма да има провал на концепцията. Механизмът ще проработи, само че пациентите ще бъдат принудени да закупуват евтини медикаменти ", съобщи д-р Христова пред Bulgaria ON AIR.

Пада границата на децата със сърдечни болести, които претърпяват произшествия, осведоми Димитров: " Имаме 9-годишни деца с произшествия, инсулти, инфаркти. Част от тези болести са наследствени. Нямаме скрининг, което го вършат в Европа. Моите медикаменти тук са 180 лева, в Италия ми костват 17 евро ".

Д-р Христова напомни, че профилактиката е от извънредно значение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР