Над 50 жители на Звездица вече са по-информирани за въздействието,

...
Над 50 жители на Звездица вече са по-информирани за въздействието,
Коментари Харесай

Децата и наркотиците: Над 50 ученици и родители от варненско село се включиха в образователната инициатива

Над 50 поданици на Звездица към този момент са по-информирани за въздействието, вредата и следствията от използването на опиати. Срещата с възпитаници и родители във варненското село нощес бе първото събитие от просветителната акция на Апелативния съд „ Децата и опиатите: истина и митове “. Наказателният арбитър Светослава Колева показа професионалния, а Валентин Русимов – персоналния си опит за зависимостта. В изумителен синхрон двамата развенчаха най-често срещаните легенди за дрогата: „ на мен не може да се случи “, „ марихуаната не вреди “, „ дрогата ме прави сполучлив, готин и харесван “, „ това е проблем единствено на „ изпаднали фамилии “.

Всяко шесто дете в гимназията използва някакво наркотично вещество, съгласно национално изследване на Националния център по публично здраве и разбори. „ Голяма част от делата в съдилищата засягат групи за разпространяване, в които са ангажирани малолетни. Няма предпазени групи – нито като обществено състояние, учебен и веществен статус, нито на база малки-големи градове “, описа арбитър Колева. А Валентин добави, че обкръжението е измежду факторите, които водят до взаимозависимост, само че постоянно изборът е персонален. „ Никой човек в света в никакъв случай не е решил умишлено да стане наркоман “, напомни младежът, който е преодолял зависимостта си.

Марихуаната не е безобидна, тъй като повлича и „ синтетиката “. Потребителите не знаят какво съдържа цигарата и „ кристалът “, които взимат. „ Разглеждала съм дело, в което девойки от добра гимназия „ варят материала “ на котлона у дома и го продават на съучениците си “, спомни си Колева. Младите хора не осъзнават, че по този начин стават част от донорите на незаконния свят, който генерира големи доходи, подтиквани от глада и физическата потребност от нова доза.

„ Всеки идващ път резултатът е по-малък, ти продължаваш да търсиш този от „ първия път “, учестяваш приема, усилваш количеството, развиваш толеранс и незабелязано затъваш в меланхолия и задължения “, добави Валентин.

Наказателният арбитър изброи закононарушенията, свързани с опиати и тяхната наказуемост. В българския закон не съществуват понятия „ персонална приложимост “ и „ еднократна доза “. Наркоразпространението е елементарно разкриваемо закононарушение и се глоби със затвор. Това е ежедневната процедура на съдилищата у нас, обратно на мита „ на мен иска ми се размине “. Дори една цигара марихуана нарушава ориентацията, рефлексите, пространственото мислене и при шофиране индивидът става извънредно рисков с изключение на за себе си, и за близките. Това е основна част от казуса с множеството произшествия.

„ Нямате никаква нужда да посягате към стимуланти, с цел да се забавлявате, справяте със напрежението, чувствате щастливи или с цел да сте признати от приятелите си. Не рискувайте целия си живот и този на най-близките си “, бе общото обръщение на арбитър Колева и Валентин Русимов.

Варненският апелативен съд възнамерява просветителната акция да обхване локални общности и учебни заведения, в срещи с възпитаници и родители. Екипът на институцията има вяра, че с изключение на да правораздава, предопределение на съда е да осведоми, образова, възпитава и оказва помощ за попречване на проблематично и незаконно държание.

Благодарим за съдействието на Кметство Звездица и кметския наместник Станислава Христова, Сдружение „ Отвори очи “ и отец Георги Фотакиев, началник на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР