Над 50 деца бяха върнати обратно в бургаското ОУ Христо

...
Над 50 деца бяха върнати обратно в бургаското ОУ Христо
Коментари Харесай

Над 50 деца бяха върнати обратно в училището в бургаския квартал „Победа“


Над 50 деца бяха върнати назад в бургаското ОУ „ Христо Ботев “ в кв. Победа. Това е крайният резултат от въвеждането на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Образователните посредници, назначени в границите на Интегрирания план за обществено включване на ромите и другите уязвими групи в Бургас, Средец и Малко Търново, който се финансира в границите на Програма ЗОВ също се включват в този развой.

Плюсът е, че това са готови хора, които знаят по какъв начин се работи „ на терен “, споделя ръководителят на плана Магдалена Япаджиева:

„ Работата на учителя е да влияе на децата в учебно заведение. А на посредника – да влезе в квартала, да стигне до най-бедната къща, с цел да изясни какъв брой е значим този развой “, разяснява Япаджиева.

Община Бургас работи сполучливо от 2008 година с просветителните посредници от Фондация „ Областен ромски съюз “, един от сътрудниците по плана, сполучливо от 2008 година насам.

По плана са назначени трима посредници - Габриела Панайотова, Десислава Тенева и Нигяр Гънгърлак. Те работят и с възпитаници, и с родители. Работата не е лесна, тъй като би трябвало да се напасне и графикът на възрастните. Медиаторите работят в две съществени посоки – клубовете „ Активен родител “ и „ Отговорен родител “.

Много от родителите са оставили изборът дали детето да върви на учебно заведение точно на своите деца, споделя Габриела Панайотова.

„ Опитваме се да им разбираем, че тези отговорности са техни, а не избори на децата. Даваме им разнообразни проблеми, вкарваме ги в функции, с цел да им е забавно “, разяснява Габриела и прецизира, че към този момент имат устойчиви групи, които посещават постоянно групите. Медиаторите описват и какво съставлява Механизма, за какво е значимо детето да се върне в учебно заведение, коментират и до какво водят отсъствията и за какво е значимо да се осведомят учителите за неявяване от образователния развой. Споделя и един от случаите, в които съумяват да върнат дете назад в класната стая:

„ Момичето имаше кожен проблем и се притесняваше да идва в учебно заведение, тъй като другите деца му се подиграваха. Посетихме фамилията, говорихме и с с момичето, и с родителите и тя се върна в клас и към този момент върви постоянно “, споделя Габриела.

Работата на просветителните посредници продължава, а една от задачите на Интегрирания план е и да се подсигурява резистентност. Затова и тяхната активност ще бъде финансирана от Община Бургас след края на плана.

Проектът на Община Бургас се извършва в границите на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската стратегия за съдействие.

„ Интегрираният план за обществено включване на роми и други уязвими групи “ е по Програма ЗОВ, швейцарска поддръжка за общественото включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската стратегия за съдействие. Партньори по плана са община Средец, община Малко Търново, фондация „ Областен ромски съюз “, Основно учебно заведение „ Христо Ботев “ в бургаския квартал „ Победа “ и фондация „ ОФФ Медия “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР