Над 50 000 българи са загубили личния си лекар по

...
Над 50 000 българи са загубили личния си лекар по
Коментари Харесай

Над 50 000 българи без личен лекар

Над 50 000 българи са изгубили персоналния си доктор по разнообразни аргументи, една от тях е COVID-19. Поли Пантева от "Телеграф " споделя, че това число е почти, тъй като няма съответни данни.

"Няма организация, която да разполага с подобен указател. В БЛС имат лист, който не е обстоен. Оказа се, че математикът Петър Велков има най-подробни мемоари ", разкри тя. И добави, че пандемията оставя и своя индиректен отпечатък върху общопрактикуващите лекари. "Немалка част са се пенсионирали, натрупали са отмалялост и са свили практиките си. Никой обаче не е задължен да уведоми пациентите, че персоналния им доктор към този момент го няма - дали за какво се е пенсионирал, умрял или прекратил контракта си с НЗОК ", изясни Пантева.

По думите й още преди Коронавирус да пристигна междинната възраст на джипитата е 60 години, а 1/3 от тях работят в пенсионна възраст и могат да прекратят практиката си във всеки един миг. "Младите хора от своя страна имат съществени спънки да работят това поради Наредба, която гласи, че би трябвало да преминат образование при общопрактикуващ доктор, само че не всеки може да го направи, тъй като за задачата би трябвало да е разкрил обучителна процедура. Личните лекари имат предел от 2500 пациенти, в случай че го надвишат, би трябвало да наемат нов. Част от умрелите персонални лекари са обслужвали по 10 села, а в този момент тя нямат здравна грижа. Един от тях е обслужвал 4700 пациенти ", показа журналистът. И добавя, че прогнозите сочат, че вълната от Омикрон ще падне тъкмо върху джипитата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР