Над 5 млн. лева са дарени в борбата с пандемията

...
Над 5 млн. лева са дарени в борбата с пандемията
Коментари Харесай

Над 5 млн. лв. са дарени за борба с COVID-19 от началото на извънредното положение у нас

Над 5 млн. лв. са дарени в битката с пандемията COVID-19 от началото на изключителното състояние в България, пресметнаха от Българския дарителски конгрес. Данните съставляват къс преглед на даренията, събрани от изявления в онлайн издания на национални и локални медии, уеб страниците на сдружението на общините в България, комерсиалните камари, както и изявления в обществени медии към 23 март 2020 година

Общият размер дарени средства, както пари, по този начин и материални запаси, за попречване разпространяването на ковид в България от началото на изключителното състояние на 13 март са 5,3 млн. лв.. Дарителите са компании, физически лица, фондации, които подаряват непосредствено на лечебни заведения, Министерството на здравеопазването и общини. Отделно компании и жители сплотяват старания посредством дарителски акции.

94% от даренията са за закупуване на инсталация, консумативи и защитни средства за личния състав на лечебните заведения в София и страната. Останалите 6% от средствата са били за просветителни потребности като обезпечаване на устройства за достъп до виртуално обучение, за обществения патронаж в общините, който на този стадий главно поема доставката на храни и медикаменти за възрастни хора и различен вид обществена поддръжка, за храна на деца от уязвими групи.

Доброволческите акции са на ход

Общини, цивилен организации, бизнеси и самоорганизирали се инициативни групи работят динамично, с цел да основат системи за поддръжка както за медиците, по този начин и за другите групи хора, които имат потребност от характерна помощ.

Голяма част от общините се приготвят за включване на доброволци за подкрепяне на изолираните от противоепидемичните ограничения хора, само че по този начин, че да бъде обезпечена сигурността както на доброволците, по този начин и на нуждаещите се от помощ хора (Троян, Велико Търново, Велинград, Кюстендил, Попово, Сливен и мн. др.).

Граждански организации са включват в работа на терен (напр. Национална мрежа на здравните медиатори), пускат горещи телефонни линии за консултиране за съответни битови потребности, само че и за психическа поддръжка (сдружение „ Граждански начинания “ - Ловеч, Българска асоциация по психотерапия и мн. др.), виртуална здравна клиника е основана за Банско.

Компании обезпечават поддръжка, като безплатно продоставят услуги – превозване на дарения и доброволци, готвене за медицински лица и възрастни хора, съгласуване на акции и други

Огромен брой хора доброволстват, като координират дарителски кампаниии и провеждат цялата логистика за даването на съответна инсталация и консумативи за лечебни заведения в София и страната (кампания #ЗаДоброто).

Изключителен е приносът и на медиите, които разпространяват необятно даренията и донорите с имената им и по този начин, с изключение на да осведомят, предизвикат още по-голяма вълна от съпричастност.

Предизвикателствата пред донорите

След първата вълна дарения за инсталация и консумативи за лечебните заведения за донорите е мъчно да се ориентират какъв вид поддръжка и метод биха били най-необходими и ефикасни. За тях не е ясно от каква помощ съответно имат потребност лечебните заведения, с цел да се оправят с предстоящото разгръщане на пандемията.

От началото на рецесията пораства броят на уязвимите групи (възрастни хора, хора с душевен и физически увреждания, такива, които живеят в изолираност и беднотия или в резидентни услуги). Създаването и координирането на съответни механизми за поддръжка са част от целите на общините и граждажданските организации, които работят на локално равнище. Предпазването и грижата на тези групи хора също ще изисква насочването на дарителски и доброволчески запас в доста къси периоди.

Някои настоящи дарителски акции

Министерството на здравеопазването посредством дарителска сметка за подкрепяне активността на лечебните заведения в условия на изключителна обстановка, обвързвана с COVID-19.

Национална благотворителна акция на БЧК в поддръжка на борбата с ковид. Набират се финансови дарения, както и дарения на персонални защитни средства, консумативи, инсталация и други

Дарителска акция #ЗАДОБРОТО. Набиране на средства за покриване на незабавни потребности на лечебните заведения в страната. Повече на фейсбук страницата на #ЗАДОБРОТО и на Platformata.bg.

COVID-19 - Грижата на общините. Общините в страната с поддръжката на локални донори сътвориха общински фондове/кампании за поддръжка. Открити са дарителски сметки и начинания в помощ на уязвимите хора. Повече на уеб страницата на Националното съдружие на общините в Република България.

Добричката организация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) открива дарителска акция за деца, които няма с какво да се препитават, до момента в който не посещават учебно заведение. Кампанията е предизвикана от информация за дете от село Красен, община Генерал Тошево, което припаднало от апетит, защото за последно получило топъл обяд в учебно заведение преди насилствената почивка.

Българското сдружение по офталмология, Българският лекарски съюз и Организацията на евреите в България " Шалом " започват акция за набиране на средства " Заедно ще се оправим ". Целта на самодейността е да се обезпечат хранителни артикули за поставените под карантина медици и техните близки.

В обществените мрежи могат да бъдат открити и други апели за съпричастност, инициирани от организации и неофициални цивилен групи. Подробна информация поддържа блогът на Свободна Европа: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30490579.html 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР