Над 5 милиарда лева е оборотът, реализиран от фирмите и

...
Над 5 милиарда лева е оборотът, реализиран от фирмите и
Коментари Харесай

5 милиарда лева е оборотът на предприятията във Велико Търново за година

Над 5 милиарда лв. е оборотът, осъществен от компаниите и предприятията във Велико Търново и района през предходната година. Това стана ясно при започване на двустранен българо-румънски конгрес, който се организира в Старата столица и събра представители на повече от 70 компании от двете страни. Срещата бе открита от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, а данните за икономическия напредък показа заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев.

63% от оборота е осъществен в областта на услугите, 28% – в производството и 8% – в селското стопанство. 3,6% е растежът на брутния вътрешен артикул в общината през 2017 година. Тенденцията на резистентен стопански растеж продължава и през актуалната година, като се чака покачването на Брутният вътрешен продукт да доближи 3,8%.

„ Предстои двустранна среща сред Националното съдружие на общините в България и Асоциацията на локалните управляващи в Румъния “, разгласи Панов, който е и ръководител на НСРОБ.

На срещата стана ясно още, че 15% е растежът на румънски туристи за 2017 година, нарастване бележат и великотърновците, посетили прилежащата страна.

Заместник-министър Александър Манолев акцентира, че Велико Търново е измежду отличниците по асимилиране на европейски средства. Той регистрира отличната конструкция както на междинното, по този начин и на висшето обучение и съществуването на доста висококвалифицирани фрагменти. Манолев уточни, че е налице трайно повишение на интереса към Старата столица от задгранични вложители. На към 200 милиона евро възлизат румънските вложения в България, добави заместник-министърът.

По време на форума бе подписано двустранно съглашение сред бизнес-асоциации от България и Румъния. То планува промотиране на родни и румънски производства посредством фестивали и общински пазари, основаване на бизнес инкубатори и други

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР