Над 5 лева удари килото на краставиците в последната седмица.Оказва

...
Над 5 лева удари килото на краставиците в последната седмица.Оказва
Коментари Харесай

Краставиците станаха по-скъпи от месото

Над 5 лв. удари килото на краставиците в последната седмица.

Оказва се, че през днешния ден по-евтино ще ни излезе на масата да сложим кг пилешки бут, вместо зарзават.

Според последния на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите през първата седмица от февруари българинът брои към 4,15 лева за кг оранжерийни краставици. Повишението е с повече от 14% по отношение на последната седмица на месец януари.

По думите на оранжерийните производители българските краставици излизат от оранжериите даже на цена от 5 лв. за кг. Цените, несъмнено, варират. В някои търговски обекти обичаният на мнозина зарзават може да бъде закупен още по-скъпо – сред 6 лева и 7,50 за кг. За съпоставяне, един кг пилешки бут коства 3,39 лева и регистрира спад в цената от 1,2 на 100 по отношение на 24-28 януари.

Факт е, че тежката икономическа обстановка, внезапният скок в цените на енергоносителите и пълзящата инфлация доведоха до скок в цената на съвсем всички хранителни артикули. Причината за шокиращата цена на краставиците производителите също изясняват със мощно поскъпналите ток и газ от лятото на предходната година. Така оранжерийното произвеждане няма по какъв начин да не остане незасегнато ценово. Нещо повече, някои производители даже са се отказали от реколтата си, просто тъй като преценят, че няма по какъв начин да ги произведат на продаваема цена поради сметките им за газ и ток.

Според някои оранжерийни производители секторът бил на ръба, а по-силен вятър щял да бутне и дребното останали, които към момента работят.

„ Токът е повишен три пъти, толкоз са се нараснали и торовете “, оплакват се те.

Преди дни страната подсигурява 3,5 млн. лв. помощ, само че съгласно производителите това е извънредно незадоволително и при галопиращите цени на всичко, би трябвало и държавните помощи да се вдигнат. Оказва се, че производителят е последният, който може да управлява цената на краставиците. А земеделците предизвестяват, че се чака и скок при цените на други зеленчуци, отглеждани в оранжерии.

В последна сметка колкото и да е дребна, светлината в тунела към момента е забележима. С наближаването на пролетта цените може и да стартират да понижават, надяват се производителите. А до тогава, слагайте единствено мръвките на масата, салатата закъснява… Дано скоро да пристигна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР