Над 5 часа продължи Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС)

...
Над 5 часа продължи Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС)
Коментари Харесай

След над 5 часа КСНС приключи: България обяви позицията си за Северна Македония

Над 5 часа продължи Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. Темата бе: „ Интегриране на Западните Балкани в Европейски Съюз. Роля на Република България в разширението на Европейски Съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания “. В съвещанието участваха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на защитата Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и ръководителите на Държавните организации " Национална сигурност " и " Разузнаване " - Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

" Преди 30 години, на 15 януари 1992 България първа в света призна днешна Република Северна Македония (РСМ) като независима страна. България в никакъв случай не е отричала и не отхвърля правото на жителите на РСМ да се самоопределят въз основата на личното си съзнание, както и да употребяват езици съгласно конституцията на своята страна. В същото време България държи на цялостното пълноправие на македонските българи с останалите елементи от нации в РСМ с експлицитното изписване в тяхната конституция ", съобщи президентът.

Участниците в КСНС се сплотиха към мнението, че са нужни всеобхватни, целенасочени и ресурсно обезпечени дейности за възобновяване на доверието и активизиране на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес. От изключително значение са плановете, осигуряващи превоза, цифрова и енергийна съгласуваност с акцент върху Коридор 8.

Очаквайте още детайлности!

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР