Над 5,95 милиарда дози от ваксини срещу ковид са поставени

...
Над 5,95 милиарда дози от ваксини срещу ковид са поставени
Коментари Харесай

По света вече са поставени близо шест милиарда дози от ваксини

Над 5,95 милиарда дози от ваксини против коронавирус са сложени в 184 страни, само че процесът по имунизация продължава с неравномерна скорост по света, съобщи Блумбърг. Агенцията се базира на лични калкулации.

" Общо са били сложени над 5,95 милиарда дози. Това е задоволително за цялостната имунизация на 38,7 % от международното население. Средната степен на имунизация сега е 33,1 милиона дози дневно. Ако тези темпове продължат, ще бъдат нужни още шест месеца за имунизирането на 75 % от популацията ", заяви организацията.

Тя акцентира, че " в страните и районите с високи приходи имунизацията протича 20 пъти по-бързо, в сравнение с в районите с ниски приходи ". " От началото на имунизационната акция страните започнаха да се сблъскват с неравномерен достъп до ваксини. До март тази година в редица африкански страни не беше постъпила нито една партида ваксини ", отбелязва организацията.

Блумбърг пресмята, че в Съединени американски щати са били сложени 386 милиона дози. В Испания изцяло имунизирани са 77 % от жителите. Във Франция - 72,7 %, в Италия - 67,9 %, във Англия - 66,5 %, в Германия - 63 %, в Израел - 61,6 %. В същото време в Демократична република Конго и Йемен изцяло имунизираните са по-малко от 0,1 %, в Чад и Южен Судан - 0,1 %, в Бенин и Хаити - 0,2 %. В Русия са сложени 87,8 милиона дози, а изцяло имунизирани са 27,6 % от популацията.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР