Над 5,95 милиарда дози от различни ваксини срещу ковид са

Над 5,95 милиарда дози от различни ваксини срещу ковид са ...

Близо 6 млрд. са поставените вече дози ваксини срещу ковид по света


Над 5,95 милиарда дози от различни ваксини срещу ковид са поставени в 184 държави, но процесът по ваксинация продължава с неравномерна скорост по света, предаде днес агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС.

Блумбърг се позовава на собствени изчисления. "Общо са били поставени над 5,95 милиарда дози. Това е достатъчно за пълната ваксинация на 38,7 процента от световното население. Средната степен на ваксинация в момента е 33,1 милиона дози на ден. Ако тези темпове продължат, ще бъдат нужни още шест месеца за ваксинирането на 75 процента от населението", съобщи агенцията.

Тя подчертава, че "в страните и регионите с високи доходи ваксинацията протича 20 пъти по-бързо, отколкото в регионите с ниски доходи". "От началото на ваксинационната кампания държавите започнаха да се сблъскват с неравен достъп до ваксини. До март тази година в редица африкански страни не беше постъпила нито една партида ваксини", отбелязва агенцията.

Блумбърг изчислява, че в САЩ са поставени 386 милиона дози. В Испания напълно ваксинирани са 77% от жителите. Във Франция - 72,7 %, в Италия - 67,9%, във Великобритания - 66,5%, в Германия - 63 %, в Израел - 61,6%. В същото време в Демократична република Конго и Йемен напълно ваксинираните са по-малко от 0,1 процента, в Чад и Южен Судан - 0,1 процента, в Бенин и Хаити - 0,2 процента. В Русия - една от държавите разработили собствени ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени 87,8 милиона дози, а напълно ваксинирани са 27,6% от населението.

Агенцията цитира експерти, според които, за да се върне животът на планетата към нормалното, трябва да бъдат ваксинирани около 75 процента от населението. Според данни на университета "Джонс Хопкинс" от началото на коронавирусната пандемия по света с вируса са се заразили 228,6 милиона души, а починалите от усложнения вследствие на инфекцията са 4,69 милиона.

Източник: manager.bg