Над 5,6 млн. лева без ДДС за охрана на пътни

...
Над 5,6 млн. лева без ДДС за охрана на пътни
Коментари Харесай

"Автомагистрали" са платили 5,6 млн. лв. на външни фирми за охрана на пътни съоръжения

Над 5,6 млн. лв. без Данък добавена стойност за защита на пътни уреди. Толкова са платили от държавното сдружение " Автомагистрали " на външни компании, излиза наяве от одита на Сметната палата, който открива пет нарушавания.

Според проверяващите те са без съблюдаване на разпоредбите за избор на подизпълнител и без сдружението да уведоми АПИ, че избира подизпълнители.
Снимка: bTV
От 2016 година до 2020 година " Автомагистрали " подписва шест контракта, които са предоставени без осъществяване без съблюдаване на разпоредбите по Закона за публичните поръчки (ЗОП), сочат данни от одита.
Снимка: bTV

Значителна част от предоставените от АПИ поръчки на " Автомагистрали " ЕАД е превъзложена от държавното сдружение на други реализатори.

Пътната организация разпорежда на държавното сдружение разнообразни действия по строителство, ремонт и стопанисване на автомагистралите.

Един от договорите е от март 2016 година за денонощна въоръжена физическа защита на права от 21 км на Автомагистрала „ Марица “. За близо 300 000 лева без Данък добавена стойност компанията е трябвало в продължение на 48 месеца да охранява защитна оградна мрежа, мантинели, капаци на шахти, пътни знаци, справочник и табели, пишат от Сметната палата.

„ Тези контракти са подписани безпричинно. „ Автомагистрали “ е нямало право да подписва контракти с трети страни за денонощна и въоръжена защита. Не сме уверени, че обществените средства са разходвани дейно, транспарантно и при съблюдаване на правилата на конкуренция “, изясни ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

bTV потърси компанията за коментар, само че подобен не ни беше възложен. От отчета за одита се схваща, че на сдружението е предоставен и още един план - за защита на права и от Автомагистрала „ Тракия “ на стойност над 1.6 млн. лв. без Данък добавена стойност за период от 60 месеца. На друга компания, като подизпълнител, пък са платени над 1 млн. лв. и 100 000 лв. без Данък добавена стойност, с цел да се пазят пътни уреди по Автомагистрала „ Люлин “ и Автомагистрала „ Струма “, пишат инспекторите. Управителят на охранителните сдружение не беше открит за коментар.

Пътният специалист Богдан Милчев се усъмни до каква степен обектът е бил фактически охраняван.

„ То е ясно, че те нищо не охраняват. Договорите,които са подписани, са в нарушаване, желаеме те да бъдат прекъснати “, съобщи той.

От „ Автомагистрали “ отхвърлиха изявление. Според някогашния член на съвета на шефовете в държавното сдружението Десислава Христова е допустимо договорите да бъдат оповестени от съда за оскъдни.

„ Автомагистрали “ работи като " гара разпределителна " на обществен запас “, добави тя.

Като възложител, от АПИ досега не са коментирали подписаните контракти от „ Автомагистрали “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР