Над 4800 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция

...
Над 4800 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция
Коментари Харесай

Над 4800 станаха загиналите от земетресения в Турция и Сирия

Над 4800 души са починали при опустошителните трусове в Турция и Сирия, заяви Франс прес. Само в Турция ранените са повече от 14 хиляди.
Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че се ревизира информация за един потърпевш с българско поданство. 

Продължават вторичните земетресения, множеството от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.
Директорът на Службата за изключителни обстановки на Турция Юнус Сезер заяви, че броят на загиналите в страната е повишен на над 3380. По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди здания са разрушени при земетресенията с магнитуд над 7 по Рихтер. Последваха близо 150 вторични труса.  
Турският президент Реджеп Ердоган разгласи едноседмичен народен печал. Той дефинира бедствието като най-голямото в страната от десетилетия.  

" Не знаем какъв брой ще нарасне броят на починалите и потърпевшите, защото работата на спасителите продължава в руините на доста здания в зоната на трусовете. Но вярата ни е, че ще се възстановим от това злополучие с допустимо минимум човешки жертви ", съобщи Ердоган. 
В прилежаща Сирия минимум 220 здания са се срутили при опустошителните трусове през вчерашния ден, още толкоз са необитаеми, заяви представител на Организация на обединените нации. Недостъпни са хранилища с филантропична помощ за близо 4 милиона сирийци в региона на земетресението, следен от опозицията.  
Днес продължава издирването на оживели под сринатите здания. 
Екипи от 17 европейски страни са били изпратени в Турция, с цел да вземат участие в избавителните и издирвателни действия, заяви еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич.
Китай ще даде първи транш от близо 6 милиона $ незабавна помощ на Турция след земетресението, предава Ройтерс.
Китайският Червен кръст отпуска по 200 хиляди $ на Турция и на Сирия.
Източник: БНР
Следвайте " Гласове " в
 
07 Фев 202344507 Фев 202352907 Фев 202314507 Фев 202314006 Фев 2023288606 Фев 20231972КоментариРетранслатора07 Фев 2023 8:00ч.
Прави усещане, че до рухналите здания има и доста оживели, които на пръв взор са годни за живеене. Това е показателно за качеството на градежите. Не желая и да си помислям какво ще стане тук в България, в случай че сходна серия от земетресения ни удари!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати colibri07 Фев 2023 8:33ч.
БЧК прави дарителска акция единствено за Турция, а за сирийците нито дума. Оказва се, че следват политиците- вършат акция единствено за " верните " потърпевши. Питам- къде им е хуманноста на БЧК- за какво разделят потърпевшите от това естествено злополучие?! Явно БЧК са станали и евроатлантици, т. е. съблюдават разпоредбите да се оказва помощ единствено на избрани държави-съюзници от Европейски Съюз и НАТО.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати минаващ07 Фев 2023 9:25ч.
От показаното в Мрежата излиза, че нещастието в действителност е апокалиптична!!! Господа и дами, не се успокоявайте от краткотрайния брой починали! В сходен регион в Армения преди няколко десетилетия имаше 20 000 починали! От това което се вижда тук прекомерно оптимистичната оценка ще бъзе най-малко 30 000,а могат да доближат и 300 000 след почистване на руините! Занимавал съм се със сеизмичен риск преди 15 години и съм наясно!!! Първият трус е бил през нощта когато хората са спали в къщите си. Само в един град като Газиантеп, който има милион и половина население, евентуалните жертви би трябвало да са към 100 000 в срутените многоетажни блокове... Трябва да се оказва помощ на оживелите - там в този момент е зима, а половината са бягали от леглото единствено с дрехата на гърба си! Това значи единствено в Газиантеп минимум 100 000 бездомници търсещи дреха и топло... А за целия регион сумата несъмнено ще е на порядък по-голяма. Отделно " п...ското " държание на нашите управляващи,които се ослушват и за жертвите в Сирия, " щото не била поискала помощ "!!! От Руската база в Сирия са изпратили два батальона жива мощ да разчистват руините, само че нищо не се чува за американските солджъри от Инджирлик - най-вероятно бързат да ги изтеглят с хеликоптери от там, че да не се напъват... Такива сме ние, ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ!...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023381411 Яну 2023238405 Фев 202368126 Яну 2023617
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР