Над 48% от българите не симпатизират нито на Русия, нито

...
Над 48% от българите не симпатизират нито на Русия, нито
Коментари Харесай

Русия или Украйна: Проучване показа на кого симпатизират българите във войната

Над 48% от българите не симпатизират нито на Русия, нито на Украйна във военния спор. Това демонстрира национално представително изследване на организация ЕСТАТ за публичното мнение за войната в Украйна.

Изследването е осъществено по метода " лице в лице " измежду 1004 пълнолетни български жители, подбрани по пол, възраст и вид обитаемо място. Проучването е извършено в интервала 8.10-28.10.2022 година със лично финансиране, прибавя Българска телеграфна агенция.

На Русия симпатизират 20,7% от респондентите, а на Украйна - 23,1%. Около 8% от запитаните не могат да преценяват. Близо 40% от участвалите в изследването (39,7) не считат, че ще има победител във войната, 20% са на мнение, че Русия ще победи, а 11,4% - Украйна. Три % са дали отговор, че чакат победител в спора да бъдат Съединените щати, а 25,8% не могат да преценяват.

Според 67,5% от запитаните българската позиция в спора сред Русия и Украйна би трябвало да е неутрална, 16,3% считат, че би трябвало да изразим поддръжка за Украйна, а 8,6% - за Русия. Проучването демонстрира, че 19% от хората гледат негативно на украинските бежанци, а позитивно - 25,8%.

С " равнодушие " са дали отговор 17,2%, а останалите 38% нямат отношение. Над 71% (71,4) настояват, че не са помагали и нямат желание да оказват помощ на украински бежанци. По-малко от 10% (9,4) са помагали, а 19,2 % не са, само че имат желание да го създадат.

На въпроса " Ако през днешния ден се организираше референдум " за " или " срещу " участието на България в НАТО, по какъв начин щяхте да гласувате? ", 29,8% дават отговор, че биха подкрепили присъединението към Алианса, 31,1% са срещу, а 21% дават отговор, че не биха дали своят вот.

Отказът на президента Румен Радев да се причисли към самодейността на президентите от Централна и Източна Европа, които застанаха в обща декларация в поддръжка на Украйна и участието ѝ в НАТО, се утвърждава изцяло от 23,6% от респондентите, а 30% са дали отговор с " по-скоро утвърждавам ". Твърдо отрицание показват 13,1% от запитаните, а 11,1% по-скоро не утвърждават. Над 22% от българите не могат да преценяват.

Сред водещите заключения на организация ЕСТАТ са, че благосклонностите към всяка от страните в спора избледняват, а войната се трансформира в събитиен декор.

Страховете, свързани с войната, се ускоряват доста. Около и над две трети от българите се опасяват в една или друга степен от трета международна война и приложимост на нуклеарно оръжие, показват още от организацията.

Информираността за деяние при рецесии, свързани с военни закани, е на практика нулева. Само измежду мъжете, висшистите, заможните и жителите на огромните градове има по-значителен дял от хора, които знаят какво да вършат при нуклеарна опасност, се показва още в изводите на проучването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР