Над 470 хил. декара земи и гори са обсебени и

...
Над 470 хил. декара земи и гори са обсебени и
Коментари Харесай

Зелени закони: Ловни огради преграждат достъпа до 470 хил. дка гори и земи

Над 470 хиляди декара земи и гори са захласнати и лимитирани за публичен достъп от 107 ловни огради в цялата страна - множеството следени от 50 частни компании. Това написа в собствен разбор по тематиката самодейността "Зелени закони ", осведоми Дневник.

Изграждането на ловни огради се прави извънредно непрозрачно, без да се заплаща право на прилагане и без да се регистрират ползите на притежателите на земи и на останалите заинтригувани страни в горите, показва организацията. Тя открива още, че по искане на частни ловни концесионери стотици хиляди декари земи и гори са с стеснен публичен достъп и посредством заповеди на районните дирекции по горите, а в множеството случаи рестриктивните мерки се постановат без претекстове, със противоречиви периоди, при неналичието на координация със заинтригуваните страни и с лимитирана гласност.

Организацията добавя, че във връзка със зачестилите сигнали на туристи и ловци от цяла България, свързани с феодализирането на българските гори от "ловни олигарси ", стартира акция по осветление на аргументите за този развой.

За построяването на ловните огради не са открити каквито и да е било писмени позволения от страна на Изпълнителната организация по горите, нито заповеди на Министерството на земеделието, заради което процесът на възникването им е на процедура извънредно непрогледен. От това произтича и най-големият проблем - при построяването на ловни огради въобще не се регистрират ползите на притежателите на земи и останалите заинтригувани страни, което води до последващите спорове, се споделя в разбора.
От друга страна, с цел да спести пари на ловните олигарси, страната категорично не е планувала нормативно условие да се заплаща право на прилагане за ограждането на горски и аграрни терени с ловна цел. Като излишък от времето на Пенчо Кубадински и Тодор Живков, когато се изселваха села, с цел да се основат ловни стопанства за комунистическите велможи, и до през днешния ден в българското ловно законодателство няма никаква юридическа процедура за отчитане на ползите на притежателите на земите и горите, отдадени някому за лов, показват от "Зелени закони ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР