Над 450 животоспасяващи кардиостимулатора са имплантирани през миналата година на

...
Над 450 животоспасяващи кардиостимулатора са имплантирани през миналата година на
Коментари Харесай

Свръхмодерни кардиостимулатори спасяват живота на хора със сърдечна недостатъчност

 Над 450 животоспасяващи кардиостимулатора са вградени през предходната година на пациенти със сърдечна непълнота в България.

Това стана ясно по време на уебинар на тематика " Иновативно лекуване за пациенти със сърдечна непълнота. Ролята на Сърдечната Ресинхронизираща Терапия “.

Лектор бе доктор Красимир Джинсов, кардиолог, електрофизиолог и специалист по кардиостимулация в УМБАЛ " Свети Георги “ – Пловдив. Той показа изгодите от Сърдечната ресинхронизираща терапия и изясни плюсовете и минусите на този тип терапия.

Терапията e предопределена за лекуване на хора със сърдечна непълнота и съставлява имплантиране на специфичен кардиостимулатор под ключицата на пациента.

Чрез електроди, които доближават до сърцето по венозен път, устройството подкрепя функционалността на сърцето, като синхронизира неговите съкращения посредством електрически импулси. След слагане на кардиостимулатора, лекарят точно го настройва, с цел да дава отговор на потребностите на съответния пациент.

Кардиостимулаторът може да остане в човешкото тяло до 10 години като през това време работи със специфична литиева сребърно-ванадиева хибридна батерия. След този интервал устройството може да се размени с ново.

Сърдечната ресинхронизираща терапия е извънредно подобаваща за пациенти със сърдечна непълнота и присъщи промени на електрокардиограмата и рядко има противопоказания. Тя е измежду най-съвременните способи за възстановяване на прогнозата при тези пациенти, а когато се комбинира с кардиовертер-дефибрилатор (CRT-D) предотвратява и неочакваната сърдечна гибел.

Няколко са аргументите експертите да предлагат имплантирането на устройство за сърдечна ресинхронизация. Кардиостимулаторът усъвършенства помпената функционалност на сърцето, като при някои пациенти се вижда усъвършенстване още на първия месец, редуцира хоспитализациите и надлежно понижава разноските по лекуването, усъвършенства качеството на живот и намалява смъртността.

" За страдание CRT не е задоволително позната измежду българските пациенти и това е една от аргументите годишно да се вършат малко имплантации. За предходната година в България са вградени към 450 сходни устройства, което прави към 64 устройства на 1 милион население. За съпоставяне в страни като Германия и Италия тази численост е към 200 на 1 милион, а в Съединени американски щати доближават до 450 на 1 милион население “, споделя доктор Джинсов.

В момента Националната здравноосигурителна каса покрива 100% от цената на този вид устройства и пациентът не заплаща нищо, а кардиостимулаторът безусловно може да избави живота му. Именно по тази причина доктор Джинсов предлага на пациентите със сърдечна непълнота да се съветват със своите лекуващи лекари за опцията да получат сходен имплант.

" Международни изследвания демонстрират, че CRT удължава живота на пациентите и усъвършенства качеството му, като понижава признаците (умора, зной, отоци) и хоспитализациите “, изясни доктор Джинсов.

Според него пътят на пациента е през персоналния доктор, който да го изпрати при кардиолог - електрофизиолог и по-късно да се реши нуждата от слагане на кардиостимулатор.

За имплантирането на устройството са нужни два дни болничен престой. Възстановяването е бързо, още на идващия ден след имплантацията пациентът може да се обслужва самичък и да се върне към всекидневието си.

" Тези устройства изискват инспекция при експерт по кардиостимулация един-два пъти годишно, като през останалото време пациентите се следят от техните персонални лекари и кардиолози “, изясни протокола на следене доктор Джинсов.

Сърдечната непълнота е невъзможността на сърцето да изпомпва нужното за организма количество кръв.

Тя може да е разследване на коронарна съдова болест, инфаркт, кардиомиопатия и така нататък Статистиката сочи, че към 2 % от популацията или над 15 млн. европейци са наранени от този проблем.

В България са регистрирани над 140 000 пациенти със сърдечна непълнота, като през последните години се следи възходяща заболеваемост и смъртност. Това се дължи на застаряването на популацията, високия % на хора със затлъстяване, диабет, хипертония и предсърдно мъждене, предизвестяват кардиолозите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР