Над 450 жалби са подадени в съда у нас срещу

...
Над 450 жалби са подадени в съда у нас срещу
Коментари Харесай

Над 450 жалби са подадени в съда срещу изискването за зелен сертификат

Над 450 тъжби са подадени в съда у нас против зеления документ. Това излиза наяве от отговор на Здравното министерство по питане на bTV.

Юристи са безапелационни, че документът не нарушава Конституцията и не води до дискриминация.

Доцент Христо Христев е учител по право на Европейския съюз в юридическия факултет на Софийския университет. Категоричен е, че условието за зелен документ не води до дискриминация и коментира, че част от правата ни са безспорни, само че други не са.

„ Правото на равно отнасяне не е безусловно право, то може да бъде ограничавано в избрани условия при рационален баланс сред тези цели от публичен интерес, с които вие установявате рестриктивните мерки “, разяснява той.

Зеленият документ не е единствено за имунизирани, а се поставя и за боледували, както и за хора с негативен тест, споделя доцент Христев.

„ За мен е доста ясно, че ние имаме мярка, която цели да подсигурява живота и здравето на един забележителен кръг от хора, доста повече в сравнение с всеки от нас взет настрана в упражняването на едни или други негови права “, добавя той.

Същото мнение споделя и юрист Адела Качаунова, която е шеф на програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет. „ Освен това е значимо защо се изисква зеленият документ. И той не се изисква за достъп до съществени услуги като хранителни артикули и обществен превоз “, споделя тя.

Протести против документа имаше на доста места в Европа. Във Франция още през лятото на 2021 година съдът излезе с решение, че документът не нарушава конституцията на страната.

У нас има над 450 тъжби против заповеди на здравния министър, с които се вкарва условието за даване на документа. В по-голямата част от формираните производства жалбите са оставени без разглеждане и са прекъснати. По останалите се чака изговаряне на съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР