Над 45 млн. лв. се инвестират в община Смолян по

...
Над 45 млн. лв. се инвестират в община Смолян по
Коментари Харесай

Над 45 млн. лв. се инвестират по ОПРР за обновяването на община Смолян

Над 45 млн. лева се влагат в община Смолян по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Със средствата се осъществят значими планове за възобновяване и рационализация на учебни заведения, улици, жилищни комплекси, обществена, здравна, републиканска пътна инфраструктура и други Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на откриването обновената Природо-математическа гимназия „ Васил Левски “ и новоизградена мултифункционална спортна зала към нея в Смолян.


В дейностите са вложени 3,3 млн. лева, обезпечени по ръководената от Министерство на регионалното развитие оперативна стратегия. В постройката на гимназията, която е в навечерието на своята 100-годишнина, са въведени ограничения за енергийна успеваемост, нова по-достъпна архитектурна среда, построени са система за видео наблюдаване, нова дограма, покрив. За първи път образователното заведение има съвременен физкултурен салон, който с изключение на от учениците, може да се употребява и от жителите на общината за спортни мероприятия.

Училището е един от общо петте обекта на просветителна инфраструктура, които са реновирани по план „ Обновяване и енергийна успеваемост на просветителна инфраструктура в гр. Смолян “. Той се финансира с близо 6,6 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 г, означи министър Аврамова. Чрез него се усъвършенстват изискванията за учене и работа в общинска просветителна инфраструктура и се модернизира образователният развой посредством ремонт и рехабилитация на здания и възобновяване на дворни пространства и спортни площадки за четири учебни заведения и една детска градина на територията на гр. Смолян. В резултат от осъществяването му близо 3350 деца учат в нова, по-модерна среда.

„ Децата на Смолян ще могат да учат в актуализирани здания, с добра инфраструктура и ще има и къде да спортуват. Община Смолян употребява оптимално всички благоприятни условия, които дават оперативните стратегии, тъй че да получат безплатни средства, с които обновяват освен просветителната, само че и градската среда, обществената инфраструктура “, сподели в словото си министър Аврамова.

Регионалният министър подсети, че в идващия програмен интервал, с европейски средства от Европейски Съюз, ще се финансират повече ограничения, които са значими за развиването на района. „ Общините, бизнесът и регионалните управи ще имат опция да разсъждават малко по-освободено, тъй като средствата към този момент няма да бъдат строго профилирани, както в този, за просветителна, обществена и за въздействия в избрана зона, а ще бъдат за цялата територия. Така ще дадем опция на общини, регионални администрации, на бизнеса, на всички да бъдат сътрудници и да вземат решение съществени проблеми на цялата територия. Така ще се даде опция да няма бели петна на картата, които да не са се докоснали до финансиране от оперативната стратегия “, сподели още районният министър.

Пред публицисти министър Петя Аврамова съобщи, че и следващата година страната ще бъде огромна строителна площадка. „ Надявам се да не се спекулира с обжалването на публичните поръчки, тъй като строителната стратегия на Министерството на районното развиване и благоустройството, на общините е огромна. Обжалването води до загуба на средства и време, разяснява тя.

Аврамова подсети, че продължава строителството на Автомагистрала „ Хемус “ като тези дни ще бъдат открити новите 10 км от Ябланица до Боаза. Работи се в сектора Буховци – Белокопитово, ще започват и строителни действия сред Боаза и разклона за Русе – Велико Търново. „ Продължаваме с отчуждителни процедури, планиране, тъй че 2024 година да имаме напълно нова автомагистрала от София до Варна. Северна България го заслужава “, безапелационна бе Петя Аврамова.

Министърът осведоми, че са обезпечени 7,6 млн. лева за подсилване на огромното свлачище на пътя Смолян – Мадан при село Тикале. Там са изпълнени спешни действия, с цел да се употребява шосето. Подготвят се документи за планиране и избор на реализатор. „ Целта ни е при започване на 2020 година да започват строителните действия и да се укрепи трайно свлачището. Средствата са обезпечени, тъй че ще пристъпим към действителни дейности, планиране, механически план и строителни действия, увери Аврамова.

Министърът заяви още, че зимното поддържане на републиканската пътна мрежа е обезпечено. „ За областите, където към момента няма определени компании за зимно поддържане, заради обжалване на процедурите, дейностите ще бъдат предоставени на досегашните реализатори, посредством удължение на договорите с анекси до избора на нови реализатори. Няма да оставим нито веднъж в страната да не бъде измит през зимния интервал “, безапелационна бе Аврамова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР