Над 4300 тона боеприпаси на частни фирми се съхраняват в

...
Над 4300 тона боеприпаси на частни фирми се съхраняват в
Коментари Харесай

МО иска около 5 млн. лева от частни фирми, ползвали складовете й

Над 4300 тона муниции на частни компании се съхраняват в хранилища на военното министерство, научи Меdiapool.

Практиката частни компании да употребяват военното министерство за склад продължава към този момент близо 10 години. Според МО главно става въпрос за закупени от министерството муниции, които обаче остават неизвозени по-дълго време.

В момента най-вече муниции – 3096 тона, съхранява компанията ЕМКО. Tя бе в центъра на свадите в оръжейния бизнес по-рано тази година, откакто страната за малко й лиши лиценза за импорт и експорт на продукция.

Според Министерството на защитата отговорностите на ЕМКО за предпазване и обслужване на закупените от сдружението, само че неизвозени муниции са близо 3.6 млн. лв. без Данък добавена стойност и са насъбрани в интервала 2011 година - 2017 година, в това число.

Освен ЕМКО складовете се употребяват и от компаниите " СЕЙДЖ КОНСУЛТАНТС " – 289 тона, " СТВ ТРЕЙД " ЕООД – 237.76, " ВТБ Експорт Импорт " АД – 1.93, " Евро Ремонт Строй България " ЕООД – 13.31 тона и " Уотър Стоун " ЕООД – 748.85 тона.

Според МО тези компании му дължат общо към 620 хиляди лв. без Данък добавена стойност. В справката, предоставена от МО по Закона за достъп до социална информация, не са маркирани дължими средства от " Уотър Стоун ".

От компания ЕМКО обаче настояват, че имат да дават за използването на държавния боен склад единствено 1.2 млн. лева Според сдружението толкоз са отговорностите му по контракт с компания на Министерството на защитата, от която са наели пространствата. Защо от ведомството претендират за по-голяма сума сега се обяснява от юристите на ЕМКО. Признатите от частната компания задължения се били натрупали, защото през 2007 година компанията закупила от МО характерни артикули за продажба в Йемен.

Експортната оръжейна комисия обаче забавила издаването на позволение за износа и Йемен си купила от Украйна боеприпасите и анулирала контракта с ЕМКО. Така продукцията отлежава в склада на военното министерство към този момент 10 години, през които ЕМКО правила безуспешни действия да закупи терена и пространствата от военното министерство, само че това не се случило.

След придобиването на нов склад край Горно ново село ЕМКО възнамерява да реалокира там тази продукция, както и 9 хиляди бройки снаряди, оставени за ремонт във ВМЗ-Сопот. Държавният цех обаче извършил некачествено поръчката, тя била анулирана и в този момент частното дружество ще реалокира тези 9 хиляди бройки в новия склад, с цел да ги ремонтира единствено и да ги изнесе.

Практиката частните компании да употребяват складовете на МО продължава дълги години като oт военното министерство я изясняват със съображения за сигурност. Според специалисти съхраняването на боеприпасите в складовете на МО минимизира рисковете от произшествия.

Към 2014 година в хранилища на МО имаше близо 6900 тона муниции на частни компании, а година по-рано към 9000 тона.

Разходите по съхранението на боеприпасите не са по никакъв начин дребни – профилирани пространства, местоположения и строга защита. И в случай че компаниите не се изплатят, те остават за сметка на МО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР