Над 420 млн. лв. за иновации в предприятията са осигурени

...
Над 420 млн. лв. за иновации в предприятията са осигурени
Коментари Харесай

Министър Пулев: Над 420 млн. лв. дава МИР за разработка и внедряване на иновации

Над 420 млн. лева за нововъведения в предприятията са обезпечени по две идни процедури по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП). Очаква се след няколко седмици те да бъдат отворени за кандидатстване за българските компании, осведоми министърът на нововъведенията и растежа.

Над 70% от българските дребни и междинни предприятия (МСП) са въвели нововъведения в бизнеса си през последните две години. Това надвишава упованията и е съображение за оптимизъм за развиването на компаниите у нас, сочи последното изследване на Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия (ИАНМСП) към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР).

Близо една трета от фирмите (над 32%) смятат, че имат предпочитана нужда от финансиране за софтуерната рационализация. Отговорът на компаниите директно кореспондира с първата отворена процедура „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване по линия на МИР. По мярката бяха подадени над 2500 плана. Тя е с бюджет 260 млн. лева Вече са класирани за финансиране 953 компании, които още март месец могат да получат първите заплащания за възобновяване на софтуерния парк на предприятията си.

На второ място (23% от фирмите) са сложили потребността от финансиране за нововъведения. През март Министерството на нововъведенията и растежа ще отвори за кандидатстване първата процедура по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021 – 2027. Тя ще е в поддръжка на развойната активност и създаването на нововъведения. Бюджетът й е 127 млн. лева По мярката ще могат да аплайват дребни и междинни предприятия с до 499 служителя, както и огромни с до 3 000, само че единствено в партньорство с дребни и междинни компании. Освен това, следва още една финансова опция за МСП – процедурата за внедряване на нововъведения. Тя е с бюджет над 293,4 млн. лева Част от новите решения може да са създадени от самите предприятия особено за потребностите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени.  

Анкетата на ИАНМСП измежду притежатели и ръководители на предприятия подрежда на трето място нуждата от финансиране за цифровизация като основен детайл за по-голяма конкурентоспособност (над 12% от фирмите). По завършилата за кандидатстване втора процедура по Плана за възобновяване „ ИКТ решения и киберсигурност “ бяха оповестени описите с 1499 утвърдени планови оферти. Бюджетът е 30,6 млн. лева. 

Данните от изследването демонстрират още, че през предходната година най-силно отрицателно въздействие върху бизнеса е оказала високата инфлация, политическата неустойчивост и проблемите във веригите на доставки. Липсата на квалифицирана работна ръка в последните години трайно се явява един от най-сериозните проблеми за дребните и междинните компании у нас, излиза наяве още от проучването. От него прави усещане, че макар динамичната конюнктура над 60% показват оптимистични упования за развиване на бизнеса си, оповестиха от пресцентъра на МИР.

Онлайн анкетата на Агенцията за дребни и междинни предприятия е извършена през януари 2023 година измежду над 500 компании. Те дадоха противоположна връзка за развиването си през миналата година в изискванията на редица неподходящи фактори като високата инфлация, политическата обстановка в страната, войната в Украйна, постпандемичната конюнктура и други.

Пълният разбор, графики, подробни данни, оценка на бизнес средата в България и други е оповестен на уеб страницата на ИАНМСП. Данните от изследването ще бъдат включени и в Годишния разбор за положението на дребните и междинните предприятия, който обичайно Агенцията приготвя и ще бъде показан скоро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР