Над 418 тона плодове и зеленчуци, внос от трети страни,

...
Над 418 тона плодове и зеленчуци, внос от трети страни,
Коментари Харесай

Заради пестици: 418 тона плодове и зеленчуци не са допуснати през ГКПП „Капитан Андреево“ у нас

Над 418 тона плодове и зеленчуци, импорт от трети страни, минали през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, не са позволени от БАБХ да доближат до потребителите в Република България и Европейски Съюз от 20 май до момента. Причината е, че посредством лабораторен разбор в тях са открити наднормени количества остатъчни субстанции от пестициди. Това оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Считано от 20 май т.г. БАБХ пое всички стадии от осъществявания фитосанитарен и здравен надзор върху плодовете и зеленчуците, импорт от трети страни, преминаващи през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Пробите за разбор за съществуване на остатъчни субстанции от пестициди при формалния надзор се изследват само в „ Централната лаборатория за химични изпитвания и надзор “ към БАБХ.

Пратките с плодове и зеленчуци, при които са открити несъответствия, не са позволени на територията на страната и Европейски Съюз. В сходство с Регламентите на Европейски Съюз и законодателството на Република България, продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани неотложно.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР