Над 4000 студенти са без възможност да се върнат в

...
Над 4000 студенти са без възможност да се върнат в
Коментари Харесай

Над 4000 студенти не могат да се върнат в общежитието си заради недовършени ремонти

Над 4000 студенти са без опция да се върнат в общежитията си заради стартирани, само че незавършени ремонтни действия в 10 блока към разнообразни университети, измежду които университетът по архитектура, университетът по стопанска система, Техническият университет, Музикалната академия и Художествената академия в София. Това разгласи ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) Даниел Парушев пред медиите.

 Поскъпват наемите за студентските общежития на Софийския университет Поскъпват наемите за студентските общежития на Софийския университет

До забавянето се стигна, тъй като откакто получиха 98 млн. лева за ремонт на общежития през 2020 година, част от университетите не са съумели да извършат ремонтните действия в период заради обжалвания на процедурите за това в Комисията по защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Така някои поправки са почнали едвам през 2022 година при доста по-скъпи строителните материали - цени, които не са планувани в договорите за финансиране от 2020 година

В резултат на това строителните компании са спрели ремонтна активност. В някои блокове първите етажи са ремонтирани, а останалите - не, прибавя ръководителят на НПСС. За да продължат активност, компаниите се обръщат към университетите за в допълнение финансиране, само че образователните заведения не могат да дават нужните средства.

За разрешаване на казуса, от НПСС са се обърнали към Министерството на образованието и науката, като то е дало отговор, че няма по какъв начин да покрие сумата при липса на признат държавен бюджет.

Студентската организация се е обърнала към служебния министър председател Гълъб Донев за разпределяне на 10 млн. лева за дотъкмяване на ремонта. Сумата е изчислена на база предложение на НПСС индексацията за всички строителни компании за студентските общежития да бъде 17%, каквато е инфлацията на годишна база по данни на Националния статистически институт, вместо заложените 50% от методиката за индексиране на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Ректорите на университетите са удостоверили, че тази индексация ще бъде задоволителна за завършването на започнатите поправки на 10 общежития, добавя още Даниел Парушев.

По думите му, университетите са реагирали на казуса, като някои от тях са съумели да изместят студенти в други блокове, в това число и на други университети. Немалко студенти обаче, са алармирали, че са били принудени да наемат квартира, чийто месечен наем постоянно е " 10 пъти по-висок " от този на общежитието.

Въпреки забавянето 15 блока са били ремонтирани с отпуснатите през 2020 година пари, като по разбори на НПСС, в страната има близо 30 общежития, които се нуждаят от забележителен ремонт. Някои от тях не са ремонтирани от повече от 50 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР