Над 4000 места за яслени групи и около 50 места

...
Над 4000 места за яслени групи и около 50 места
Коментари Харесай

Близо 4770 деца чакат за градина в София

Над 4000 места за яслени групи и към 50 места за първа група - толкоз действително е дефицитът тук-там в детските градини и яслите в София. Чакащите обаче са близо 4770, защото проблем има в избрани региони и в съответни детски градини, а в други има свободни места. В същото време се приготвят промени в разпоредбите за банкет за идната образователна година. Това ще забави оповестяването на свободните места и вместо през февруари, както нормално, те ще станат ясни през март.

Справката за чакащите все още за банкет в детски градини беше показана пред комисията по обучение към Столичния общински съвет.

Места няма

Неприети в първа група в детските градини към 26 януари са били 342 деца в 10 региона в София. В останалите 14 региона проблеми със записването в детска градина няма. Най-чакащи за общинска забавачка има в регионите " Триадица " (84), " Слатина " (55), " Красно село " (50) и " Лозенец " (50). В същото време в част от тези региони има и свободни места за първа група, само че децата чакат за избрана детска градина, изясни шефът на дирекция " Образование " Мария Минчева. Свободните места в детските градини за първа група към 26 януари са 387. Според администрацията действителният дефицит за първа група е към 50.

По-сериозен е казусът за яслените групи. Там не доближават над 4000 места, а чакащите за банкет към края на януари са 4224 деца. Само в 3 региона проблеми няма - " Връбница ", " Кремиковци " и " Нови Искър ". В останалите дефицитът е друг, само че максимален е в " Красно село " (498), " Триадица " (406), " Витоша " (361), " Овча купел " (321), " Младост " (350), " Подуяне " (251), " Лозенец " (250). В част от тези региони има и свободни места за родените през 2015 година и 2016 година

Проблеми има

Недостигът тук-там и огромният интерес към някои градини от години основава подозрения за банкет на деца по втория метод. Темата още веднъж беше отворена през последните седмици, откакто уволнената директорка на градината в Горна баня Марияна Иванова разгласи, че ѝ е оказван напън да записва деца отвън електронната система за банкет. Проверка на общината в същата градина откри нерегламентиран банкет.

Основната малка врата за влизане по " втория метод " е посредством протокол за хронично заболяване. След абсурда с градината в Горна баня, от Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система също показаха подозрения, че деца се одобряват нерегламентирано с протоколи за болести и дадоха образци с детски градини, в които има доста огромен брой записани по този метод. В понеделник от организацията внесоха и сигнал в прокуратурата против шефа на детска градина " Звънче " в регион " Триадица ". Родителите се оплакват от метода, по който се одобряват децата в нея.

Същият сигнал беше импортиран през предходната седмица в Столичната община. В него се споделя, че повече от половината деца в градината са признати с протоколи от лекарски комисии, ТЕЛК или работна група.

" Бяхме предизвикани да внесем този сигнал в прокуратурата, откакто шефът окачестви всички безспорни обстоятелства като неистина ", изясни ръководителят на комитета Васил Николов пред БНР в понеделник.

Протести и нови правила

След отварянето на тематиката с приема по " втория метод ", общината приготви нови правила за банкет в яслите, детските градини и подготвителните групи в учебните заведения. В момента тече разискването им, а окончателният вид евентуално ще бъде показан другата седмица.

Идеята е броят на децата с хронични болести във всяка група да бъде стеснен до 5, а на тези със специфични просветителни потребности - до 3. В момента те може да са до 10.

Освен това се планува те да вземат участие в общото класиране през онлайн системата, а не да аплайват на място в градината. За болесттите си ще получават спомагателни точки.

Допълнителните критерии, които детските градини можеха да слагат към претендентите като адрес на месторабота в административния регион на градината, ще станат общи за всички институции.

В същото време от през днешния ден детска градина " Брезичка " в Бургас е с нов шеф и нови учители. Това са част от набелязаните ограничения, откакто снимано със скрита камера видео сподели по какъв начин възпитатели малтретират децата там.

Заради следващия случай на експанзия в детска градина се приготвят и митинги в девет града в страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР