Над 4000 културни ценности са иззети от иманяри през последните

...
Над 4000 културни ценности са иззети от иманяри през последните
Коментари Харесай

В Пазарджик показват изложба със спасени от иманяри културни ценности

Над 4000 културни полезности са конфискувани от иманяри през последните 5 години на територията на Пазарджишка област. Спасените културни полезности към този момент са владеене на Историческия музей в Пазарджик и Археологическия музей в град Септември. Част от тях се показват за първи път пред аудитория в обща галерия, наречана " Спасени културни полезност ", оповестява Българска национална телевизия.

Триста предмета от разнообразни столетия са изложени в Историческия музей в Пазарджик във типа, в който са конфискувани. За произхода им обаче, музейните експерти нямат информация, тъй като иманярите отхвърлят да имат общо с полезностите. Неизвестен е пътят и на дребната скулптура на жена, която е централен обект в изложбата.
„ Тази статуетка в действителност съставлява внимание. Тя е бронзова статуетка от втори-трети век, на римска жена ", разяснява Борис Хаджийски - шеф на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

При една от акциите, в която археологът Валентина Танева е придружавала служителите на реда, по време на обиск са открити керамични съдове, които също са част от изложбата.

„ Тези съдове са хванати в ресторант на един от нарушителите. Бяха съхранени в хладилната камера на ресторанта и в някои от тях имаше много сребърни пръстени ", сподели Валентина Танева, основен организатор в отдел „ Археология " - РИМ Пазарджик.

Набезите на иманярите върху археологически обекти не престават, макар че през последните 5 години има хванати и наказани на територията на Пазарджишка област.

„ Осъдени са 35 души, като главно с условни присъди и с санкции ", разгласи Хаджийски.

„ Може би би трябвало да има повече ефикасни присъди въпреки всичко, тъй като в последна сметка те ги пускат ", добави Танева.

Предстои до края на годината музеят в Пазарджик да получи още конфискувани от полицията културни полезности, откакто приключат три от делата, които сега се водят против лица, упрекнати в иманярска активност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР