Над 4000 изпълнители от десет държави пристигат във Велико Търново,

...
Над 4000 изпълнители от десет държави пристигат във Велико Търново,
Коментари Харесай

4000 изпълнители превръщат Велико Търново в световна столица на фолклора

Над 4000 реализатори от 10 страни идват във Велико Търново, с цел да трансфорат Старата столица в международна фолклорна столица. От 11 до 20 май в това число старопрестолният град ще бъде хазаин на XXII издание на Старопланински събор „ Балканфолк ”. Повече от 200 фолклорни сформира, самостоятелни артисти и музиканти от всички етнографски области в България ще показват пъстрото разнообразие на българската национална музика и танци. Това оповестиха шефът на дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “ в общината Нелина Църова и уредникът Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

Съпътстващи събития са IX Национален шампионат „ Еврофолк ” и Световната купа по фолклор. Общо 10 000 лв. е наградният фонд, а осъществяванията ще бъдат оценени от авторитетно жури.

Колективи от Канада, Швеция, Индонезия, Иран, Малайзия, Грузия, Литва, Индия и Якутия също ще гостуват на сцената във Велико Търново.
Концертната стратегия стартира в петъчния 11 май. Всеки ден до 20 май (включително) надпяванията и надиграванията ще се организират в Летния спектакъл в парк „ Марно поле ”.

Официалното разкриване на Старопланински събор „ Балканфолк ” 2018 е на следващия ден вечер в 19,00 ч. В ранната съботна вечер (12 май) участниците във фестивала ще дефилират по основната улица на Старата столица „ Васил Левски ” и ще показват къси осъществявания пред паметника „ Майка България ”. Шествието стартира в 18,00 ч.
Фестивалът и съпътстващите събития са част от музикалните празници „ Евро фолк ”, които се организират под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с поддръжката на Община Велико Търново.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР