Над 400 мигранти и бежанци са се удавили от началото

...
Над 400 мигранти и бежанци са се удавили от началото
Коментари Харесай

Над 400 мигранти са загинали в Средиземно море от началото на годината

Над 400 мигранти и бежанци са се удавили от началото на 2023 година в опит да прекосят Средиземно море от Северна Африка към Европа, оповестява " Ройтерс ".

По данни на Международната организация по миграция (МОМ) това е най-големият брой смъртни случаи, регистрирани за тримесечен интервал, през последните шест години.

Между януари и март са потвърдени общо 441 смъртни случая на мигранти по най-смъртоносния миграционен маршрут в света. Според МОМ обаче техният брой най-вероятно е по-голям.

Около половината от тези смъртни случаи са свързани със закъснение на ръководените от страната избавителни старания, а в един от случаите - с липсата на каквато и да е избавителна задача, отбелязва организацията на Организация на обединените нации.

" Продължаващата филантропична рецесия в Централното Средиземноморие е неприемлива ", съобщи генералният шеф на МОМ Антонио Виторино.

" С повече от 20 000 смъртни случая, регистрирани по този маршрут от 2014 година насам, се притеснявам, че те са станали нещо обикновено. Държавите би трябвало да вземат ограничения ", настоя той.

Хиляди най-вече африкански мигранти подхващат рисковото пътешестване от крайбрежията на Либия и Египет - постоянно с дребни надуваеми лодки, в търсене на по-добър живот в Европа.

Този " централен " маршрут е друг от прекосяването на запад от Мароко към Испания.

Често лодките потъват, както в тази ситуация със смъртоносното корабокрушение край Калабрия в Южна Италия в края на февруари, при което починаха минимум 72 мигранти.

Вчера италианското държавно управление разгласи изключително положение по отношение на имиграцията след  " внезапното повишаване " на мигрантския поток през Средиземно море.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР