Над 400 хиляди са недействителните бюлетини на първия тур на

...
Над 400 хиляди са недействителните бюлетини на първия тур на
Коментари Харесай

Недействителните гласове при изборите за общински съветници са 15 процента

Над 400 хиляди са недействителните бюлетини на първия тур на локалните избори, сподели в изявление за " По света и нас " ръководителят на Управителния съвет на Информационно обслужване професор Михаил Константинов. Повечето неточности са в бюлетините за общински съветници.

``
реклама

Вотът за общински съветници затруднил гласоподавателите. И огромна част от тях са повторили същите неточности като на изборите преди 4 години, регистрират от компанията преброител.

Проф. Михаил Константинов - ръководител на УС на " Информационно обслужване ": Недействителните гласове при изборите за общински съветници са 15 %. Което е безусловно неприемливо за европейска страна.
В огромните бюлетини за общински съветници от дясно стоят кръгчетата с преференциите от 101 нататък, а от ляво - номерата на партиите и обединенията.

Проф. Михаил Константинов - ръководител на УС на " Информационно обслужване ": Грешката е доста ясна. Влиза индивидът вътре и помни номера на своята партия. Вижда кръгчетата и отбелязва нещо и мисли, че си е приключил работата. Не смее да пипне различен номер, с цел да не си инвалидизира гласа. И отбелязва преференция, без да означи партия. И какъв е гласът? Недействителен. Това го прави всеки 6-и български гласоподавател или всеки седми.
При вота за кметове на първия тур недействителните гласове са в границите на европейските правила - към 4 %.

Проф. Михаил Константинов: Освен това тези прословути преференции в настоящия си тип на практика не работят. Те са задействани в 18 % от случаите. Последният в избираемите места отива на второ място и какво от това?

Рекордът за недействителни гласове е на изборите преди 20 години - цели 33 %.

Проф. Михаил Константинов - ръководител на УС на " Информационно обслужване ": Тогава някакви умници взеха решение да махнат номерата пред партиите и останаха имената на партии и влиза човек в тъмната стаичка и не може да се сети по какъв начин му се споделя партията. Тогава от 3 милиона гласа за общински съветници, 1 милион бяха недействителните - 33 %.
На балотажа в неделя бюлетините ще са къси.

Александър Андреев - представител на ЦИК: При сгъването гласоподавателят би трябвало добре да я притисне и да я сгъне наново, може би откакто бъде подложен печатът, по метод, който да не разреши отварянето.
Така ще се резервира тайната на вота.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР