Над 400 000 души умират всяка година в Европа от

...
Над 400 000 души умират всяка година в Европа от
Коментари Харесай

Пловдив първи в страната с автоматични дефибрилатори в обществени сгради

„ Над 400 000 души умират всяка година в Европа от неочакван сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души “. Това заяви шефът на Дирекция „ Здравеопазване “ доктор Калин Калинов при откриването на кръгла маса на тематика: „ Програма за внедряване на публични автоматизирани външни дефибрилатори в град Пловдив “. По думите му тревожната статистика се добавя и от данни на Американската сърдечна асоциация, съгласно които случаите в Съединени американски щати на ненадейно прекъсване на сърцето са 320 000 на година.

Пловдив има опция да бъде първият град в България, който да сложи дефибрилатори в публични здания. Според проекта, показан от Община Пловдив, първоначално такива ще има в общинските здравни заведения, а на идващ стадий и на други места. „ Правим го с грижа за хората. Тези апарати ще дадат късмет на стотици пловдивчани да получат навременна помощ в сериозна обстановка “, посочи доктор Калин Калинов.

Според изследванията, неотложно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация покачват възможностите за избавяне до над 65%. Повечето произшествия се случват в наличието на очевидци, които биха могли да оказват помощ, в случай че имат нужните средства за това. Използването на автоматизиран външен дефибрилатор може да върне сърцето към естествения му темп и е част от публично издадения логаритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация. 

От Фондация „ Първите 3 минути ” направиха нагледна проява по какъв начин действат външните автоматизирани дефибрилатори и дадоха обещание, че ще обучат искащите да работят с устройството. Според тяхно изследване, измежду над 3000 пловдивчани, повече от 90% са изразили подготвеност да получат познания и умения за работа с устройството. 

Автоматичните външни дефибрилатори в някои страни се употребяват на обществени места от десетки години. Те се разполагат освен в здравни заведения, само че също и на летища, гари, публични здания, магазини, учебни заведения и други Широко публикувана е практиката с АВД да се оборудват коли на полицията и пожарната. Внедряването на автоматизирани външни дефибрилатори в европейските градове се прави посредством локални и национални стратегии, като водеща роля в този развой имат общинските структури.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР