Над 400 000 домакинства в София на този етап не

...
Над 400 000 домакинства в София на този етап не
Коментари Харесай

София ще има парно, но се очертава да е по-скъпо

Над 400 000 семейства в София на този стадий не са в риск да останат на студено през зимата, само че столичната „ Топлофикация “ се обрисува още години наред да не извършва екологични правила. Освен това евентуално и цената за крайните консуматори ще се увеличи поради цените на газа и на въглеродните квоти. Това стана ясно по време на развълнувано съвещание на парламентарната енергийна комисия.

По-рано денем Мая Манолова и групата на ИБГНИ сигнализираха, че не е възобновено комплексното позволение на топлинното сдружение, откакто от 2017 година до момента то не е направило нужното, с цел да осъвремени своите системи.

По време на съвещанието на комисията депутатите от всички парламентарни групи бяха безапелационни, че до прекъсване на парното и топлата вода няма по какъв начин да се стигне. Изпълнителният шеф на ЧЕЗ предизвести, че при спиране на топлоподаването мрежата на енергото няма да издържи.

Ще ни пристигна скъпо

Друга неприятна вест пристигна от ръководителя на КЕВР Иван Иванов –ново повишаване на парното и топлата вода може да има от началото на новата година, в случай че пред идващите месеци цените на газа и въглеродните излъчвания на интернационалните пазари не стартират да падат.

Той сподели, че Топлофикация „ София “ е поискала повишаване на парното от септември, само че има нормативни спънки това да стане.

Кой е отговорен

Заседанието се трансформира в замяна на обвинявания сред някогашните ръководещи и всички останали за това кой е виновен за настоящето състояние. Бившите ръководещи от ГЕРБ упрекнаха ековластите за това, че в прекомерно късен миг са оповестили, че няма да позволен дерогация и не е имало по какъв начин за месец да се създадат вложения за 190 млн. лв., а също и че не са регистрирани евентуалните други замърсявания при прекъсване на централното отопление.

В отговор Росица Карамфилова от Изпълнителната организация по околна среда уточни, че още в интервала от 2018 година до момента „ Топлофикация “ е била в нарушаване и сдружението е било наясно с това, а по закон при актуализиране на решенията на Европейска комисия организацията е длъжна да преразгледа всички сложни разрешителни – в това число и това, което се разминава със заложените по наредбите равнища.

Какво ще се направи

Изпълнителният шеф Александър Александров акцентира, че имат проект: „ Това, което „ Топлофикация “ има като нужда и предпочитание, не е безкрайна дерогация, а дерогация, която да разреши в идващите 36 месеца да извърши проекта, постановен от консултантите, наети от американското държавно управление “.

В тази посока беше и проекторешението, препоръчано от ръководителя на комисията Иван Хиновски (ИТН) – разрешителното се продължава за 3 години, в които топлофикацията е задължена да направи заложените ограничения, а общината – да я управлява.

„ На въпроса би трябвало ли да се тормозят софиянци, че ще би трябвало да се топлят и къпят тази зима с наподобява нелегално функциониращо дружество – няма потребност да се тормозят, ще се топлят и ще се къпят с нелегално функциониращо дружество, до момента в който се тровят умерено “, заключи обстановката Арман Бабикян от ИБГНИ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР