Над 40 служители на МВР ще бъдат наказани и уволнени

...
Над 40 служители на МВР ще бъдат наказани и уволнени
Коментари Харесай

МВР установи над 40 служители, помогнали на Семерджиев, но "чадър" нямало

Над 40 чиновници на Министерство на вътрешните работи ще бъдат осъдени и уволнени за нарушавания в интерес на Георги Семерджиев, предизвикал. Това съобщи пред " Нова " основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Той заяви, че инспекцията на инспектората ще завърши до дни, само че е осведомен с огромна част от констатациите.

Срещу Георги Семерджиев са повдигнати пет обвинявания, като той се намира в ареста. Част от материалите по делото за злополуката бяха отделени в настрана досъдебно произвеждане на Софийската градска прокуратура. Според нея в интервала 2021 година до деня на злополуката при изискванията на продължавано закононарушение длъжностно лице от конструкция на Министерство на вътрешните работи е нарушило служебните си отговорности за да набави за себе си или за другиго полза.

" Изследва се цялото незаконно минало, обвързвано с приложената административно-наказателна активност по отношение на Семерджиев. За страдание има констатации за огромна група чиновници, които с дейности или бездействия, са направили дисциплинарни нарушавания, което е мотив да стартират дисциплинарни производства против тях ", съобщи Тодоров.

Нарушенията са по разнообразни посоки - както по административно-наказателна активност, по този начин и инспекциите, свързани с неготовото престъпно минало, неговата незаконна активност.

Тодоров даде образец за пропуски в административно-наказателната активност, като в няколко случая когато е трябвало да стартират производства по член 343 от Наказателния кодекс за последици след ръководство без, то вместо да стартира произвеждане, Семерджиев е глобен с акт, което е тежко нарушаване.

Проверката против също завършва до дни и се чака нейното дисциплинарно уволняване.

" Установени са непозволени дейности от нейна страна. Помагала му е, включително в часовете след злополуката му е помогнала със свои дейности да се укрие ", изясни комисар Тодоров. Той отхвърли да каже дали Радева е помогнала със стълба на Семерджиев.

Дисциплинарно произвеждане тече и против приятеля на Симона Радева.

На въпрос дали пропуските на 40-те чиновници са инцидентни случаи, или става дума за " чадър " в системата, Тодоров разяснява, че става дума за поредност от инцидентни случаи, които са довели до безочливо, брутално възприятие за безотговорност у Семерджиев. " Чадър " пък нямало, защото главно се касаело за редови чиновници, и в няколко случая неупражнен надзор от управителни чиновници.

Служители на Гранична полиция помагали в каналджийството

Тодоров заяви още, че има данни чиновници на Гранична полиция да вземат участие в така наречен " каналджийство ". Сигналите се отработват от дирекция " Вътрешна сигурност ".

" Служители на Министерството на защитата ще поемат защитата на южната граница, където и миграционният напън е най-силен ", сподели още Тодоров. Допълнителните полицейски сили, които бяха командировани, ще бъдат изтеглени, с цел да вземат участие в защитата на изборите.

" Поетапно до края на месеца ще компенсират полицейските сили. Със съответната техника- дронове, хеликоптери, има и следови кучета ", сподели основен комисар Тодоров.

По мотив идните избори на 2 октомври, Тодоров съобщи, че към този момент има сигнали за хора, които се готвят да купуват гласове. Добави, че ведомството е равнопоставено от всички политически сили и ще бъде проверяван всеки сигнал.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР