Над 40 служители на МВР са уличени за действие или

...
Над 40 служители на МВР са уличени за действие или
Коментари Харесай

Чадър от над 40 редови служители на МВР над Георги Семерджиев

Над 40 чиновници на Министерство на вътрешните работи са уличени за деяние или безучастие в помощ на Георги Семерджиев - водачът, който през юли умъртви с автомобила си две девойки на тротоара на бул. " Черни връх " в центъра на София, след което избяга и благодарение на полицайката Симона Радева се укри. 

Оказа се, че Семерджиев има 47 акта и 49 наказателни постановления за разнообразни нарушавания. Шофира с подправена шофьорска брошура, подправени регистрационни табели и метамфетамин в кръвта. В колата му бе открита и сигнална полицейска лампа.

Проверката за чадър над Семерджиев бе стартирана от вътрешното министерство, след информация, че служители на реда оказват помощ на Семерджиев да се укрие. Проверката против Симона Радева към момента не е завършила , само че основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров чака нейното дисциплинарно уволняване.

Проверката на Министерство на вътрешните работи обгръща последните 10 години .

Дали става въпрос за чадър от по-високо равнище, или за инцидентни случаи , ще каже инспекцията в Министерство на вътрешните работи, която продължава още.  Главсекът не се ангажира с това да удостовери дали фактически има чадър над Семерджиев в Министерство на вътрешните работи, като изясни, че се касае за дейности най-вече на редови чиновници и вероятно за неупражнен надзор от страна на техните ръководители. Така се разбра, че инспекцията не е открила чадърът да е на по-високо равнище и евентуално няма да продължи.

Като образец за дисциплинарно произвеждане, което ще бъде стартирано против чиновници на Пътна и Охранителна полиция , Тодоров уточни няколко случая, в които Семерджиев е заловен да кара без брошура, само че вместо да стартира произвеждане, е глобен с акт . Това, по думите на главсекът, е тежка дисциплинарно нарушаване.

Петър Тодоров не се ангажира с коментар за това дали обвинените служители на реда са взимали подкупи.

Петър Тодоров обаче и сподели, че цялата поредност от случаи откроява наглото и брутално възприятие за безотговорност у лицето, само че за построяването му има няколко фактора, в това число законодателството, което го разрешава .

Има данни и за чиновници на Гранична полиция, които са се изкушили с вземат участие в каналджийството с дейности или бездействия. Дадени са на Вътрешния отдел, който проверява след трагичния случай в Бургас, при който починаха двама служители на реда.

В Министерство на вътрешните работи към този момент има сигнали за подготовка за пазаруване на гласове на изборите на 2 октомври . Ще има голяма интензивност за недопускане това да се случи. Подготвили сме поредност от акции и ще се обезпечи засилено полицейско наличие. Една част от служителите на реда, които охраняват южната граница, ще бъдат пренасочени към противопоставяне на пазаруването на гласове, само че на границата те ще бъдат обезщетени от присъединяване в защитата на армията . Септември и октомври са най-натоварените месеци откъм дейности на трафика на мигранти демонстрират данните обратно във времето.

Петър Тодоров съобщи, че не приема обвинявания за непозволено осъществени дейности и репресии против избрани политически сили. Ние сме равнопоставени по отношение на всички политически партии, уточни Тодоров, защитавайки Министерство на вътрешните работи под ръководството на предшественика си Бойко Рашков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР