Над 40% от малките и средни дърводобивни предприятия в България

...
Над 40% от малките и средни дърводобивни предприятия в България
Коментари Харесай

Дърводобивът е пред колапс

Над 40% от дребните и междинни дърводобивни предприятия в България са спрели работа, заяви Българската национална телевизия. Данните са на Асоциацията на дърводобивните компании. Според тях аргументите за това са ковид, който е повлияла на износа, както и ценовата политика на държавните предприятия. Дърводобивните компании са следващият бранш, който упорства за помощ от страната поради ковид. Категорични са, че рецесията се е отразила на цялата им активност.

" Браншът е пред колапс. Процесът е обвързван от работата в гората до крайни клиенти, продажба на дървесина, рестриктивните мерки за придвижванията по този начин или другояче дадоха отражение ", съобщи Цветан Цонев - ръководител на УС на Асоциацията за дърводобивните компании - Търговище.

" Аз съм от Хасково, сега в Хасково мога съвсем да кажа, че съм останал единствено аз в горското стопанство, а бяхме над 20 компании ", уточни Димитър Топалов - заместник-председател на Асоциацията на дърводобивните компании - Хасково.

От сектора упорстват да се промени и ценовата политика на държавните предприятия.

" Дървесината е скъпа, услугата за сеч е ниска ", съобщи Димитър Топалов.

" Продават по-скъпо и несъобразено с съответната пазарна обстановка, казусът е поставян неведнъж, в това число и на национално равнище - министерство. Резултатът досега е нула ", продължи Цонев.

" Неправилно целият бранш е демонизиран пред обществото, погрешно са показани като вандали в горите и страната прави стъпка обратно при всяко едно изявление, че тези компании злоупотребяват при работата в горите ", сподели юристът Марин Поповски.

Пострадалите предприятия се сплотиха в национална браншова организация на дърводобивните компании. По този метод те ще могат да вземат участие в работните групи и в изменението на законопроекти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР