Над 40% от малките фирми не са спазили срока за

...
Над 40% от малките фирми не са спазили срока за
Коментари Харесай

КЕВР: Над 40% от фирмите получават високи сметки за ток, защото не са избрали доставчик

Над 40% от дребните компании не са спазили периода за избор на снабдител на електрическа енергия. Така те са отишли автоматизирано при снабдител на последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара.

Това заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов на взаимна конференция с енергийния министър Андрей Желязков.

От 1 юли на свободния пазар като крайни клиенти са излезли към 624 000 компании, сподели Живков. Към този миг, на снабдител от последна инстанция са 256 000 или 41% от тях. 

Офертите на търговците на ток могат да се съпоставят на специфичната платформа, създадена от КЕВР

" КЕВР ще предприеме ограничения, с цел да облекчи финансово тези дребни и междинни консуматори. Затова през днешния ден приехме план за изменение на установяване на цена на електрическата енергия на снабдител от последна инстанция посредством смяна на формулата на пресмятане ", сподели ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов. Така компаниите ще спестят сред 15 и 30 лв. на мегаватчас, акцентира той. Тази мярка е с краткотраен темперамент, предлагането е да бъде прилагана в продължение на 3 месеца.

" Защо не за по-голям интервал? По начало европейското законодателство планува цената на електоенергията на снабдител от последна инстанция да бъде най-висока, тъй като тя би трябвало да има дисциплиниращ резултат върху потребителите, т.е., те да бъдат на снабдител на последна инстанция за не повече от един-два месеца ". В България срокът за избор на снабдител на електрическа енергия е бил 9 месеца. Дори когато цените са бяха търпими, това не е стимулирало българските консуматори да изберат снабдител, съобщи доцент Иванов.

" Правителството ще предприеме пакет от ограничения за компенсиране на високите цени на електрическата енергия, които напоследък изненадват освен нас, а и цяла Европа ", съобщи енергийният министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР