Над 40% от българите живеят в пренаселени домове, сочи изследване

...
Над 40% от българите живеят в пренаселени домове, сочи изследване
Коментари Харесай

Майка на две двойки близнаци: Животът на три поколения под един покрив ни прави по-сплотени

Над 40% от българите живеят в пренаселени домове, сочи проучване на „ Евростат “. Двама от всеки петима нямат лична стая. На най-тясно живеят в прилежаща Румъния – там съвсем 50% от хората населяват пренаселени домове.

Страната ни е трета след Латвия, където процентът е малко над 42 на 100. Следват Хърватия и Полша. В дъното на класацията са Кипър, Ирландия и Малта - там едвам сред 2 и 3% живеят в пренаселени жилища.

Осемчленното семейство на Ралица и Николай, което малко преди Нова година се снабди с втора двойка близнаци, си има и дядо. Жената споделя, че в никакъв случай не си е представяла, че ще има цели шест деца. В четиристайното жилище живеят деветима. Две от децата спят в стаята на Ралица и Николай, отселите четири в обособена.

„ Може да ви се вижда тясна, само че в действителност е употребявано всяко едно кътче. Животът на три генерации под един покрив ни прави по-сплотени “, безапелационна е дамата пред БТВ.

Според специалисти това, че генерации българи живеят дружно се дължи и на финансовите благоприятни условия, и на културата ни. През последните години обаче моделът на патриархалното семейство се разчупва.

„ Все повече младите фамилии избират да живеят сами, в това число с цената на известни ограничения. Все повече съществува пазарен и култерен напън да се случи това. Вече в България почва да е малко срамотия да живееш с мама и баща “, разяснява общественият антрополог Харалан Александров.

При продажбата на парцели се регистрира, че все по-млади хора търсят личен дом, а и се усилва търсенето на по-големи жилища.Разчупването на патриархалния модел потвърждава и статистиката. Преди 10 година в пренаселени домове са живеели над 47% от българите. Пет години по-късно те понижават с шест процентни пункта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР