Над 40 млн. лева ще струва подмяната на обикновените водомери

...
Над 40 млн. лева ще струва подмяната на обикновените водомери
Коментари Харесай

Сменят водомерите, взимат ноу-хау от Пловдив

Над 40 млн. лв. ще коства подмяната на елементарните водомери с уреди с отдалечено отчитане. Това пресметна " Телеграф “ на база данни от отчет на Министерството на енергетиката за броя на водомерите за топла вода, които са без радиоотчет, към 30 септември 2022 година. Според тях в цялата страна към този интервал от 509 000 уреда, които са в период и имат пломби, единствено 95 000 са с отдалечен доклад, а на 11 000 би трябвало единствено да се инсталира радиомодул. На процедура остават 402 709 водомера, които до края на 2026 година би трябвало да бъдат заменени с такива, които да се регистрират отдалечено.

Общата сума, която ще глътне подмяната на водомерите обаче, не може да бъде изчислена тъкмо, защото цените на уредите са разнообразни. Те варират от 80 лв. единствено за водомера и стигат до 250 лв. с монтаж и пломбиране. Топлинни счетоводители също оферират замяна и пломбиране на водомери, като цената на " Техем “ да вземем за пример е 115 лв., на " Нелбо “ е 105 лева, а " Топлофикация София “ е оповестила цена от 125 лв..

От " Техем “ напомнят, че по закон клиентите са длъжни да съгласуват модела на отдалечения водомер с топлинния счетоводител, който обслужва постройката, с цел да може да се прави правилен отдалечен доклад. В случай че има несходство, показанията на уреда няма да могат да се разчитат от компанията.

Освен че цените на другите уреди варират, само че в някои градове към този момент се оферират водомери и разпределители чартърен. Преди 12 години тази услуга за първи път се даде от топлинния счетоводител " Техем “ в Пловдив. От началото на септември и " Топлофикация София “ към този момент предлага отдалечени уреди чартърен по поръчка на клиента. Месечният наем плюс доклад и подаване на данните към топлофикационното сдружение за разпределители с отдалечен доклад в Пловдив е 1,20 лв., като сумата се фактурира единствено в отоплителния сезон. 2,40 лв. пък е наемът дружно с доклада на водомерите. При този вид семействата нямат никаква първична инвестиция, както и ангажимент за това дали уредите са тествани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР