Над 40 хил. новоприети студенти ще се обучават по програми

...
Над 40 хил. новоприети студенти ще се обучават по програми
Коментари Харесай

Над 40 хил. първокурсници ще се обучавават в държавно субсидирани специалности

Над 40 хиляди новоприети студенти ще се образоват по стратегии с държавно финансиране в 38 държавни висши учебни заведения от идната академична година, оповестяват от Министерството на образованието и науката (МОН). Това са с 1 388 повече първокурсници спрямо актуалната образователна година.

Тази смяна е планувана в " Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и научните организации на Република България през образователната 2023 - 2024 година ", оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН.

Първокурсниците, за които страната ще обезпечава средства за прехрана на образованието, са над 36 хиляди Те ще учат в постоянна форма на образование. Останалите ще се образоват задочно. Предвидени са спомагателни 15 хиляди места за образование против възнаграждение, осведомят от ведомството.

Промените включват още нарастване на броя на местата за студенти и докторанти от професионално направление " Здравни грижи " и " Обществено здраве " в четири висши учебни заведения. В Проекта е заложено нарастване на местата за банкет в Медицинския университет във Варна за компетентност " Управление на здравните грижи ", Софийския университет и Югозападния университет за компетентност " Медицинска сестра ", както и в Медицинския университет в Пловдив - специалностите " Медицинска сестра " и " Акушерка ".

 Над 50 хиляди зрелостници ще се явят на наложителните матури тази година Над 50 хиляди зрелостници ще се явят на наложителните матури тази година

Предвидено е от идната академична година година да бъдат признати 2 228 докторанти в държавните висши учебни заведения, от които 1 742 в постоянна и 486 в задочна форма на образование.

Ще бъдат разкрити 349 места за докторанти - 202 в Българската академия на науките и 65 в Селскостопанската академия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР