Над 40 души са били убити в Иран от началото

...
Над 40 души са били убити в Иран от началото
Коментари Харесай

Над 40 са вече жертвите от протестите в Иран

Над 40 души са били убити в Иран от началото на митингите. Повод за демонстрациите, които продължиха и предходната нощ, стана гибелта на млада жена в полицейски сектор в Техеран в средата на септември.
Прочетете още
Поредните демонстрации обгърнаха столицата Техеран и други места в Ислямската република.

На фона на повишаващото се напрежение президентът Ебрахим Раиси даде обещание да се оправи уверено с митингите. Участниците в тях нанасят вреди на административни здания, палят коли и кофи за отпадък и влизат в конфликти с полицията, която пък употребява все по-твърди ограничения, с цел да потушава безредиците. В контраст се провеждат проправителствени прояви.

Повод за следващия гърмеж на обществено напрежение в Иран стана гибелта на 22-годишната Махса Амини - тя умря в ареста, откакто на 13 септември е била арестувана поради нарушение на ислямските правила за обличане, носела забрадката си погрешно. Смъртта ѝ провокира вълна от съпричастност и яд. Стотици стачкуващи бяха задържани при конфликтите.

" По-скоро ще умрем, в сравнение с да продължим да поносим унижения " е един от лозунгите, издигнати от стотици хиляди хора, оповестили са за независимост и срещу религиозните ограничавания.

Демонстрации имаше и в чужбина - в Бостън, Лондон, Берлин.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР