Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, предоставящи недвижими

...
Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, предоставящи недвижими
Коментари Харесай

НАП вдигна мерника на българите в AirBnB - вкара над 4 млн. лева в хазната

Над 4 млн. лева приход са заявили притежатели, предоставящи недвижими парцели за настаняване на туристи посредством платформата Airbnb, оповестява bTV по данни на Националната организация за приходите.

Въпреки че приходите са декларирани " непринудено ", това се се случило след " контролни производства по отношение на лица, за които е открит риск от недеклариране на получените сум и от краткосрочно отдаване чартърен на неподвижен парцел посредством платформата на Airbnb ".

От Национална агенция за приходите разясняват, че въпросните контролни производства са почнали, откакто посредством съществуващите принадлежности за интернационално съдействие имат опция да получават посредством данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български консуматори, които са отдавали за кратковременен наем парцели в платформата - парцелите и техните адреси, както и размера на платените от тях комисиони за посредническата услуга на платформата.
 Подготвят налог
Подготвят налог " нощувка " за жилищата и стаите през Airbnb и Booking

Според предлагането стаите, които се отдават онлайн, би трябвало да придобият статут на еднозвездни хотели

Заместник-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов акцентира, че без значение че организацията разполага с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно чартърен парцели и осъществените доходи, напъните са ориентирани не към инспекции и проверки, а към непринудено обявление.

Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е освен вярно, само че и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на ярко и че това оказва удобно влияние за определяне на по-добра обща бизнес среда, съобщи той.

От приходнага организация показват, че краткосрочно даване на недвижими парцели посредством онлайн платформи е еднакво на хотелско настаняване и комерсиална активност , за които се дължат патентен налог, или налог върху приходите на физическите лица, или корпоративен налог, или Данък добавена стойност и осигурителни вноски.

Законовите промени за данъчното облагането на краткосрочното отдаване на парцели чартърен през онлайн платформи бяха признати през 2019 година Депутатите вкараха патентен налог за местата за настаняване с не повече от 20 стаи, които се отдават чартърен през
 Властта желае да контролира туристическите резервации онлайн
Властта желае да контролира туристическите резервации онлайн

Предлага се въвеждане на категоризация и за парцелите, отдавани чартърен посредством е-платформи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР