Над 4 милиарда и половина лева под формата на 8

...
Над 4 милиарда и половина лева под формата на 8
Коментари Харесай

Вторият пакет от мерки за бизнеса: Кой от какво може да се възползва

Над 4 милиарда и половина лв. под формата на 8 финансови ограничения разгласи държавното управление за справяне с икономическите последици от ковид. Те ще бъдат разполагаем на компаниите от през днешния ден до края на годината, като стартът им ще стартира последователно във времето в границите на идващите 3-4 седмици най-много. Над 2 милиарда се отпускат посредством Фонда на фондовете за оборотни и финансови заеми за микро, дребни и междинни предприятия и общини. Това е вторият пакет от стопански ограничения, ориентиран към дребния и междинен бизнес и самонаетите лица, който беше показан през вчерашния ден от финансовият министър Владислав Горанов. Това изясни пред Българска национална телевизия ръководителят на УС на Фонд на фондовете Марин Дановски.
Горанов: В помощ на дребния бизнес, самонаетите и тези в неплатен отпуск - заеми
Първият пакет беше ориентиран главно към огромния бизнес и работещите предприятия посредством схемата " 60 на 40 ". Тя беше поправена и предоговорена, и въпреки и утвърдена от Европейската комисия, към момента провокира разногласия сред икономисти и политици за това до каква степен е ефикасна.
" Пакетът ограничения, който беше разгласен през вчерашния ден, е идващият стопански отговор на държавното управление във връзка с компликации, които чакаме ", разяснява Дановски.
Кой от какво може да се възползва?
" Това са принадлежности, най-вече свързани с обезпечаване на ликвидна поддръжка, оборотно финансиране, капиталово финансиране за основни групи, за които се допуска, че най-трудно ще преминат през този стадий, дребни и междинни предприятия, микро предприятия и обособени самонаети и самоосигуряващи се лица. ", сподели Марин Дановски.
Каква е философията на държавното управление: Либерализираме и разширяваме изискванията по всички съществуващи артикули и сътворяваме нови, изясни той.
Има два вида ограничения
" Едните - за обезпечаване на капитал за оборотно и ликвидно финансиране. Той ще бъде обезпечаван през комерсиалните банки. Критериите, на които би трябвало да дават отговор дребните, междинни и микро предприятия , са изключителни либерализирани от позиция на общоприетата банкова процедура, като за това съответно се планува да бъдат понижени лихвените равнища в доста случаи до нула и да се получават лихвени дотации за една огромна част от предлаганите заеми ", изясни Дановски.
" Ще бъде повишен гратисният интервал, през който те ще могат да се връщат - до 3 години. Примерно продуктът, който ще предложи Българската банка за развиване, е с интервал на възвръщаемост 5 години, като 3 години ще бъде гратисният интервал. ", обясни още той.
Има и огромни заеми. Фондът на фондовете ще подсигурява кредитен артикул до 3,6 млн. лева, който ще бъде отпускан в това число и за оборотно, и за капиталово кредитиране - до 10 годишен интервал, още веднъж с 2 години гратисен интервал. Това са все условия, които досега не са предлагани на дребните и междинни предприятия, акцентира Дановски.
Първите заеми при тези условия ще бъдат разполагаем до края на идната седмица . Това са заемите от комерсиалните банки, обезпечени от ББР, в размер до 300 000 лева, разясни той.
Вече могат да се възползват от кредитиране бизнесите, които употребяват бизнесите, които употребяват структури на Фонда на фондовете. Тук приказваме за общини, общински предприятия , планове в градска среда - към този момент е разполагаем инструмент за капиталово и оборотно кредитиране. Секторите, в които ще може да се финансира са разширени и сега схемата се завърши. Те ще бъдат превоз, търговия и туризъм - най-пострадалите от ковид, и чакаме от тях да се отдръпна частния капитал. Затова ще ги подпомогнем отчасти с обществен посредством общините, разяснява още Дановски.
Другият вид ограничения са свързани със самоосигуряващите се лица . От думите на Дановски стана ясно, че там няма нищо ново от предлаганото досега. 
Самоосигуряващите се лица, които са и юридически - имат компании, ще могат да се употребяват от безлихвените заеми в размер на до 4 500 лева Тези без компании : " В момента създаваме механизъм през Фонда за микрокредитиране, част от Фонда на фондовете. Той още веднъж предлага заем - " извънредно нисколихвен заем. Там интервалът за връщане е до 10 години. Намалихме долната граница -може да не е 5 000 лева, а 1 000 лева Отново има 2 година гратисен интервал ", съобщи Дановски.
Да чакаме и трети пакет от ограничения
" Ако условно можем да назовем този пакет втори стопански, идващият, който ще бъде по-скоро във втората половина на годината, би трябвало да даде опция на дребните и междинни предприятия да се развият своята конкурентоспособност в света, който ни чака след рецесията ", разгласи ръководителят на УС на Фонд на фондовете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР