Над 4,4 милиона лева ще бъдат спестени от товарните жп

...
Над 4,4 милиона лева ще бъдат спестени от товарните жп
Коментари Харесай

Товарните жп превозвачи ще спестят 4,4 млн. лева от новите тарифи на НКЖИ

„ Над 4,4 милиона лв. ще бъдат спестени от товарните жп превозвачи през идната година, вследствие на измененията в цените на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. “

Това сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков на брифинг през днешния ден с управлението на НКЖИ, във връзка смяната в цените на някои услуги на компанията. Той обясни, че от 1 ноември са увеличени цените на няколко спомагателни услуги за експресни товарни жп транспорти , които се декларират до 48 часа преди стремежи начален час на потегляне на влака.

Георги Гвоздейков. Снимка: МТС

„ Тарифите за назначение на изключителни влакове и правене на разписание отвън годишния график не са променяни от 15 години. За същия този интервал цената на товарните жп транспорти се е нараснала с 223% “ , акцентира транспортният министър. По думите му, НКЖИ е взела решение за актуализиране на цените още през 2022 година, само че то е отлагано няколко пъти от служебния кабинет.

„ От началото на идната година инфраструктурната такса за прилагане на жп мрежата ще бъде понижена с 32%, а таксата за необработен потенциал ще се понижи с 16%. Като отчетем всички тези промени плановете демонстрират, че кумулативно бизнесът ще спести средства, а няма да е на загуба “ , подчертава Гвоздейков.

„ Днес бяха направени внушения, че не желая да повеждам диалози с сектора и не искам среща с тези хора. Откакто съм министър не съм отказвал среща на нито един отрасъл “, посочи министър Гвоздейков. Той добави, че през октомври е извършена среща на отрасловия заместник-министър с управлението на Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт, а за тази заран е била планувана и среща на управлението на НКЖИ с Асоциацията , която е била анулирана от тяхна страна.

Генералният шеф на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ Мария Генова акцентира, че услугите, за които е въведено нарастването, не са наложителни, а по-скоро са в изгода на бизнеса и на превозвачите .

„ Тези услуги дават опция на бизнеса да удовлетвори оптимално бързо своите клиенти и товародатели, като съобщи експресна смяна в графика за пътешестване “ , посочи Генова. В взаимозависимост от времето на подаване на поръчка от страна на превозвача са избрани три типа услуги :

Стандартна – получена най-малко 48 часа преди стремежи начален час на потегляне. Цената се трансформира от 0,50 лв/км на 1,61 лв/км.
Нормална – получена по-малко от 48 часа преди стремежи начален час на потегляне на влака и не по-късно от 10:00 часа на предходния ден. Цената се трансформира от 0,75 лв/км на 2,42 лв/км.
Експресна – получена след 10:00 часа в деня на потегляне на влака. Цената се трансформира от 1,00 лв/км на 3,22 лв/км. При експресната поръчка нуждата на превозвачите от реализиране на в допълнение зародил безпланов транспорт се удовлетворява за 2 часа, каквато опция няма в другите страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР