Над 4 200 души са задържани в Казахстан, където продължава

...
Над 4 200 души са задържани в Казахстан, където продължава
Коментари Харесай

КПП-та в най-големите градове в Казахстан, президентът Токаев разговаря с Путин

Над 4 200 души са арестувани в Казахстан, където продължава анатитерористичната интервенция. Сред задържаните има и задгранични жители, разгласи казахстанското вътрешно министерство.

Обстановката в страната е по-спокойна, само че напрежението остава. Към този миг в българското посолство в Нур Султан не са постъпвали претенции за евакуация от български жители.

В казахстанската столица Нур Султан и във втория по величина град Алмати са сложени контролно-пропускателни пунктове.Съобщава се за спорадична пукотевица и за разграбени през нощта магазини.

Казахстанската телевизия предизвести жителите да заобикалят улиците и да не стоят до прозорци. Много хора се подредиха на опашки пред бензиностанции. Следи от патрони по една от колите притеглят вниманието.

" Днес, на 8-и януари, в осем часа сутринта, някой стреля по колата ми. Не знам кой беше, само че пристигна откъм кметството ", раказва Леонид Кисельов, гражданин на Алмати.

Бившият президент Нурсултан Назарбаев беше свален от основна позиция - началник на Съвета за национална сигурност, само че си остава авторитетна фигура в страната. Това е още една причина за неодобрение.

" Протестите са верни. Стои на власт дълго, към този момент 30 години, омръзна ни. Не се вслушваха в народа. Както споделя един политик, в случай че няма метод за мирна гражданска война, ще има военна ", споделя Рустам Ногманов, подкрепящ протестиращите.

Бившият министър председател и непосредствен сподвижник на Назарбаев Карим Масимов беше арестуван по обвиняване в държавна измяна.Той е досегашен началник на контраразузнаването.

В телефонен диалог президентът Токаев увери съветския си сътрудник Путин, че обстановката се стабилизира.Москва продължава да изпраща бойци в някогашната руска република.

" Мироопазващи елементи, включващи многонационални сили от държавите-членки от Организацията на Договора за групова сигурност бяха ситуирани и ще останат за къс интервал, до момента в който обстановката в Казахстан се стабилизира ", съобщи президентът Касим-Жомарт Токаев.

Загиналите при безредиците в Казахстан са над 40, измежду тях и дете на 11 години. 10 - ти януари е разгласен за ден на народен печал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР