Над 38 млн. души в Европа не могат да си ...

Над 38 млн. души в Европа не могат да си

27 от 100 работещи у нас не могли да си позволят да идат на ваканция през 2019

Над 38 млн. души в Европа не могат да си разрешат едноседмичен отпуск, макар че работят. Това демонстрират данните от изследване, направено от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и оповестено на български език на уеб страницата на Конфедерация на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

Кризата и растящите разноски оказват спомагателен напън върху работещите и от ден на ден хора декларират, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях, се показва в обявата.

Делът на популацията, което не може да си я разреши, се е нараснал допълнително от половината страни от Европейски Съюз, а от 2019 година насам в 11 страни е повишен и процентът на работещите, които нямат средства за лятна почивка.

Изводите са въз основата на разбор на микроданни на Евростат, които не са обществено налични. Той е изработен от Европейския синдикален институт – самостоятелният проучвателен център на ЕКП. Общият брой на служащите, които не могат да си разрешат отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Според тези данни през 2019 година отмора в България не са могли да си разрешат 22,4 % от работещите. През идната година броят им се усилва до 27,2 на 100 или близо 840 хиляди работещи българи.

Румъния, Гърция и Литва имат най-голям дял на работещите, които не могат да си разрешат почивка за една седмица – надлежно 47 на 100, 43 и 41 %.

Много е евентуално тази наклонност да се задълбочи още повече в следствие на инфлацията, което акцентира нуждата служащите в цяла Европа да получат почтено нарастване на заплатите още това лято, показват от ЕКП. Оттам приканват за незабавни ограничения за превъзмогване на бедността. Европейския съюз и националните държавни управления би трябвало да поддържат работещите хора с ограничения за облекчение на рецесията с цените на енергията и храните и да дават поддръжка за приходите.

Източник: inews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg