Над 360 нарушения за ден хванаха трудовите инспектори в 241

...
Над 360 нарушения за ден хванаха трудовите инспектори в 241
Коментари Харесай

Над 360 нарушения за ден хванаха трудовите инспектори

Над 360 нарушавания за ден хванаха трудовите инспектори в 241 строителни обекти . Съставени са 61 акта, оповестиха от Главна ревизия по труда.

Само на 17 април 2019 година - Националният ден за безвредна работа на височина, инспекторите са ревизирали 241 бр. строителни обекти, където са работили към 2200 служащи. Те са били от 352 предприятия. Рискът от рухване от височина е най-честата причина за трудовите контузии, изясняват от Инспекцията.

В Националния ден за надзор са открити 362 бр. нарушавания , които основават опция за рухване от височина. От тях 252 бр. са нарушавания, свързани с необезопасени стълбищни плещи и плочи, отвори в градивни детайли и очертания на етажни плочи . Нарушенията, свързани с необезопасеността на работното съоръжение, главно необезопасени скелета - са 110 бр .

От ГИТ са съставили 61 актове за прекъсване, до обезопасяването им, на обекти, етажни равнища , работно съоръжение и други, които директно са застрашавали живота и здравето на работещите.

Заварени да работят без персонални защитни средства са 235 служащи , за което контролните органи на Агенцията са потърсили административнонаказателна отговорност. От работа са отстранени 37 служащи, главно заради събитието, че не са осведомени с разпоредбите за сигурност.

73 служащия са били без подписани документално и регистрирани в Национална агенция за приходите трудови контракти .

В рамките на извършения надзор още веднъж имаше случаи на отвод на служащите да спомагат на инспекторите по труда , пишат от ГИТ.

В тези случаи работещите отхвърлят да попълнят наложителната декларация за изискванията на труд , да дават документ за идентичност, какъвто контролните органи на Агенцията имат право да изискват. На тези обекти инспекторите ще отидат още веднъж, съпроводени с служители на реда.

От години бранш " Строителство " е разпознат като рисков както по повод обезпечаването на здраве и сигурност при работа, по този начин и по осъществяване на трудовите правни отношения. Това е повода за засилен надзор на обекти, на които се правят строително-монтажни работи. Тези инспекции са към и над 10% от всички осъществени от Инспекцията.

От ГИТ напомнят, че за първите три месеца на годината контролните органи на Инспекцията по труда са направили 1270 бр. инспекции в бранш " Строителство " при съвсем 9900 бр. общо във всички стопански действия.

Констатираните при инспекциите нарушавания са 6512 бр. От тях нарушаванията на наредбите, свързани с обезпечаването на сигурност и здраве при работа, са 4283 бр., а по осъществяване на трудовите правни отношения - 2212 бр .

Инспекторите по труда са издали 27 актове за прекъсване на обекти, работно съоръжение, работни места и други, които директно заплашват живота и здравето на работещите.

Това са половината от всички издадени за интервала 54 актове за прекъсване . В строителството са и една четвърт от откритите случаи на работа без трудов контракт - 166 от 665 общо.

Всеки четвърти акт за определяне на административно нарушаване също е публикуван на работодатели в бранш " Строителство ". Актовете за нарушавания, открити при осъществяване на строително-монтажни работи, са 539 бр. при 2336 бр. общо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР