Над 360 милиона души в света страдат от диабет, сочи

...
Над 360 милиона души в света страдат от диабет, сочи
Коментари Харесай

Кои са рисковете за поява на диабет и как да се предпазим?

Над 360 милиона души в света страдат от диабет, сочи статистиката.Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. СЗО планува към 2030 година над 500 милиона души да бъдат наранени от диабет вид. В България съгласно последните публични данни от това заболяване страдат към 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Основните рискови фактори за развиване на захарен диабет са наднорменото тегло, както и съществуването на първостепенни роднини, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също методът на живот – хранене, понижена физическа интензивност, стресът в всекидневието. При повечехорас диабет вид 2 обаче липсват признаци на болестта и то се открива инцидентно при осъществяване на проучвания по различен мотив.

Усложненията от диабета могат да бъдат доста тежки. Основен проблем са разрастващите се късни затруднения на заболяването, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна непълнота и хемодиализа, ампутации на крака, съдови затруднения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.

Редовният самоконтрол понижава затрудненията от диабета с 35%, споделят експертите. От значимо значение е постоянното премерване на равнището на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е належащо проучване и на равнището на липидите.

Промяната в метода на живот снижава доста риска от захарен диабет.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР